Lengyel-magyar konferencia 15. századi történésekkel

A Tatai Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat a Móricz Zsigmond Városi Könyvtárral közösen szervez konferenciát annak emlékére, hogy Ulászló lengyel és Luxemburgi Zsigmond magyar király 1412-ben Lublón békét kötött. Lubló a Szepességben található, a megye északi szeglete Lengyelország, a többi része Szlovákiához tartozik. Egykor a Magyar Királyság területe volt, szabad királyi városként működött.

 

1412-ben komolyabb küzdelmeket követően I. Jagelló Ulászló lengyel király és I. Luxemburgi Zsigmond magyar király békét kötött egymással. A korábbi hullámzó kapcsolatok hosszabb távú rendbetételére a két uralkodó személyesen találkozott és Lublón végül megállapodást kötöttek.

A részletekről Schmidtmayer Richárd történész, a Kuny Domokos Múzeum munkatársa számolt be, aki maga is előadó lesz a konferencián.

- A béke a két ország gazdasági kapcsolatainak rendezését is szolgálta, mely mindkét fél esetében igen gyümölcsözőnek bizonyult. Zsigmond ekkor zálogosította el a lengyel király számára a szepességi városok egy részét – mondta el a történész. Hozzátette, hogy tatai vonatkozása is van az eseményeknek, ugyanis a békekötést követően a lengyel király és kísérete még három hónapig tartózkodott Magyarországon, ahol igen szívélyes fogadtatásban részesültek.

- Ezen időszakban a lengyel királyi pár felkereste Tatát és környékét, ahol vadászással és mulatozással töltöttek el kellemes heteket. Tata szempontjából azért jelentős a királytalálkozó, mert ekkor válik ismertté a nagyvilág számára is Zsigmond újonnan felépített vára és halastava. Ekkor rendeztékk meg a vár falai között az első nemzetközi találkozót, melyet a következő évtizedben még számos követett. A várnak és környezetének ezután híre ment és messze földről érkező utazók is igyekeznek felkeresni a települést – tájékoztatott Schmidmayer Richárd.

 

A konferenciát a tatai polgármesteri hivatalban rendezik 2012. június 13-án (szerdán) 10 órai kezdettel, melynek fővédnöke Michl József országgyűlési képviselő, polgármester, levezető elnöke pedig dr. Draskóczy István az ELTE tanára lesz. A lengyel-magyar kapcsolatok 1412-es rendezéséről dr. C. Tóth Norbert az MTA munkatársa tart előadást. Őt dr. Stanislaw A. Sroka, a krakkói Jagelló Egyetem tanára követi. Az MTA munkatársa, dr. Skorka Renáta a Zsigmond-kori lengyel-magyar gazdasági kapcsolatok helyzetét ismerteti, Schmidmayer Richárd, a Kuny Domokos Múzeum történésze pedig a tatai uradalom kialakulásának történetét elemzi.

 

Érdekes részleteket tudhatunk meg a tatai vár Zsigmond-kori épületéről dr. Buzás Gergelytől, a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársától.

 

Minden érdeklődőt várnak a konferenciára, melyre a belépés ingyenes.