Megújult Tata legnagyobb székelykapuja

A Kálvária-domb alatt elhelyezkedő Szabadtéri Geológiai Múzeum az ország egyik legszebb szabadtéri múzeuma. Itt állították fel 2000-ben Cs. Kiss Ernő alkotását, a legnagyobb tatai székelykaput. Az elmúlt hetekben ezt újították fel diákok segítségével.

 

A geológiai múzeumban kétszáz millió évvel ezelőtti geológiai rétegeket, elmeszesedett, megkövült tengeri és szárazföldi maradványokat tekinthet meg a látogató. A nagy földtörténeti korszakok közül a triász, a jura és a kréta rétegeket jeleníti meg a bemutatóhely, mely az oktatás számára természetes illusztrációs anyagként szolgál. A terület 1973 óta kiemelt földtani természetvédelmi területként működik, s 1976-ban nyitották meg a természettudomány iránt érdeklődők számára.

Az egyedülálló természeti, valamint kultúrtörténeti érdekességekkel rendelkező múzeum 1994-ben került az Eötvös Loránd Tudományegyetem kezelésébe. Az itt fellelhető földtani látványosságokat mintegy hatszáz növénycsoportból álló telepített botanikai gyűjtemény egészíti ki. Cs. Kiss Ernő a millecentenárium tiszteletére faragta a székelykaput, melyet közadakozásból állítottak a múzeum bejáratánál.

Az idő vasfoga megtette hatását, az eredeti festékréteg sok helyen lepattogzott, a szép faragványok díszítő értékét csökkentette az elhanyagoltság látványa.

A júliusban elkezdődött karbantartási munkák keretében sor került a kapu felújítására is, melyet a Geológiai Múzeum telephelyvezetője, Varga Zoltán végzett szakmai gyakorlaton lévő diákok segítségével. A vörösesbarna kapu betétjeként a sárgás árnyalatú Szent István-portré szinte vonzza szemet, kiemelve a mesteri faragványt. Szép látvány mind a Kálvária-dombról mind pedig a belvárosba vezető útról nézve.