Vértestolnán jártak a nyugdíjasok

A tatai Kertvárosi és Kocsi utcai Idősek Klubjának tagjai Vértestolnára látogattak el, ahol felejthetetlen élményekben volt részük. Kéringer Gézáné klubtag mesélt részletesen a programról: - Busszal érkeztünk a makulátlan tisztaságú, rendezett, virágos faluba, ahol Harmadosné Mariann, a Kertvárosi Klub gondozónője, vértestolnai lakos fogadott bennünket. Neki köszönhetjük egyébként az egész napos kirándulás megszervezését is. A helyi iskola udvarán padok, asztalok vártak bennünket, s már az ebédre való gulyás is rotyogott – mondta Kéringer Gézáné.

 

 

A délelőtt egy részét a Bundschuh család otthonában töltötte a csapat, akik helybéli gazdálkodók. Itt megismerkedtek munkájukkal, gazdaságuk fejlődésének történetével, a ház asszonya, Mártika elbeszéléséből. A későbbiekben betekintést kaptak a kisüzemi sajtkészítés és a házi tejfeldolgozás. fortélyaiba is. A háziasszony különböző ízesítésű sajtokkal és körözöttes kenyérrel kínálta a vendégeket, s Szinger János, a nagypapa ezüstérmes, saját termelésű borát is megkóstolhatták. Betértek a faluházba is, ahol a 84 éves Szám Tóni bácsi előadást tartott számukra Vértestolna múltjáról és jelenéről az ókortól kezdve napjainkig. A német nemzetiségi hagyományokat, tárgyakat őrző faluházban sok látnivaló akadt a svábok évszázados szokásaihoz kapcsolódóan.

 

Kéringer Gézáné így folytatta:

 

- Az iskolába visszatérve Gazda-Pusztai Zsolt, a szociális alapellátó intézmény munkatársa készített finom ebédet, akinek a tálalásban gondozónőinken kívül a falu énekkarának asszonyai segítettek. Nagy meglepetés volt nekünk az énekkar magyar és német nyelvű szórakoztató előadása harmonika kísérettel. A fürgébbek táncra is perdültek. Példaértékű volt a falubeliek összefogása, mellyel vendégszeretetüket fejezték ki. Köszönjük a kedves vértestolnaiaknak ez a csodálatos napot, mellyel a megfáradt, idős embereknek nagy örömet okoztak. Néhányan a helyi templomba betérve imában köszöntük meg jóságukat. Azt hiszem, mindenki óriási élménnyel gazdagodva tért vissza otthonába – mondta Kéringer Gézáné.