GEOTÓP-NAP, a földtudományi természeti értékek napja október 13.

Tata, Kálvária-domb Földtudományi szakvezetés, barlangi túravezetés (Megalodus-barlang); földtudományi és természetvédelmi bemutató. Helye: Kálvária-domb, Szabadtéri Geológiai Múzeum Ideje: 10.00-16.00 között minden órában Érdeklődés, információ: peter.vincze@vm.gov.hu

 

Mi az a geotóp?

A geotóp (a Gea = Föld és toposz = hely szavakból) olyan helyszín, ahol az élettelen természet legérdekesebb, leglátványosabb, legjellegzetesebb képződményei találhatók meg. Ezek a képződmények lehetnek különféle felszínformák, sziklafalak, barlangok, kőzetek vagy talajok természetes és mesterséges kibukkanásai, források, ásvány- vagy kövület- előfordulások, emellett még a természet sok más érdekessége, és persze maga a táj. Megismerésük és megfigyelésük révén a múltba is tehetünk egy időutazást, bepillantást nyerve évmilliókkal ezelőtti földtörténeti eseményekbe.

 

Azokat a diákokat, felnőtteket, családokat, osztályokat, akik kíváncsiak arra, hogy mit rejt a Föld mélye, miről árulkodnak a kőzetek, kövületek, miként jöttek létre a felszínformák.