Pedagógia élményekkel a várban

A Kuny Domokos Megyei Múzeum múzeumpedagógia munkacsoportja középiskolás diákokat szólított, s hódított meg Kalandpark a várban című akadályversenyén keresztül. Egy várakozáson felül sikerült program másokat is ösztönözhet az intézménylátogatásra. Kövesdi Mónika, a múzeum művészettörténésze szerint a középiskolásokat nem könnyű megszólítani, legalábbis a múzeum hagyományos nyelvén nem.

 

- Most mintegy tereppé alakítottuk a várat, s benne kiállítási egységeinket, ahol teljesítendő feladatok vártak a diákokra. A törökkori bejáróban törökkori vármetszeteken kellett eligazodni, aztán meg kellett keresniük a vár ormán az Esterházy család címerét (többször is körbefutották a házat a feladathoz rendelkezésre álló 5 perc alatt), megszámolhatták, hányan viselik az aranygyapjas rend láncát. Számos váratlan és meghökkentő feladattal szembesültek, közben bejárták a várat, és végignézték a kiállított tárgyakat úgy, hogy észre sem vették, mi mindent tanulnak, látnak eközben – tájékoztatott Kövesdi Mónika.

Arra sajnos nincs mód, hogy minden múzeumpedagógiai foglalkozást és tárlatvezetést igénylő iskolai csoport számára ezt a gyűjteményt megelevenítő és a diákok számára élményt adó múzeumi órát megtartsák.

- Nem is érkezik mindig olyan felkészültségű és viselkedéskultúrájú csoport, mint a tatai református gimnázium tanulói, akik Szabóné Salgó Mária és Papp Mónika tanárnőkkel jöttek. Ez a mostani alkalom azonban azt hisszük, nagyon jól sikerült, és valóban elérte célját: játszva tanultunk és tanítottunk, s talán jobb eredménnyel, mint egy-egy hagyományos vezetés vagy múzeumi óra esetében – vélekedett Kövesdi Mónika.