Megtartották az Által-ér völgyi kerékpárút projektnyitóját

Projektnyitó rendezvényt tartottak a tatabányai Lapatári malomnál a Tatát, Vértesszőlőst és Tatabányát összekötő Által-ér-völgyi kerékpárút végső építési munkálatainak kezdete előtt.

 

 

Azért a végső, mert a bringás útnak már néhány hónapja megkezdődött az építése, ám váratlan akadályok miatt fel kellett függeszteni a további munkálatokat. Sokan vettek részt az eseményen, többek között Michl József, Tata polgármestere, országgyűlési képviselő és dr. Nagy Sándor, Vértesszőlős polgármestere, Simon Géza, a megyei közgyűlés alelnöke, dr. Kancz Csaba, Tatabánya alpolgármestere, valamint Horváthy Lóránt, a megyei sportszövetségek szövetsége (KEM SZÖSZ) elnöke, Tata alpolgármestere. Ott voltak az ünnepi eseményen a kivitelező cégek – FTK-Építőipari Kft., Vértes Út Kft. és a Geotech Kft. – vezetői.

 

A projekt megvalósítására Tatabánya, Vértesszőlős és Tata Önkormányzata, valamint a Komárom-Esztergom Megyei Sportszövetségek Szövetsége közösen nyújtott be és nyert pályázatot az Által-ér völgyében elhaladó kerékpárút megvalósítása céljából. A pályázatot a Közlekedési Operatív Program Irányító Hatóságának vezetője támogatásra érdemesnek ítélte. A projekt összköltsége 479 486 050 forint, melyből a támogatási konstrukció keretében 444 520 057 forint az elszámolható támogatás. A támogatásban részesített pályázat keretében beállított összes elszámolható költség 100 százalékos támogatásban részesül.

 

A projektnyitón dr. Kancz Csaba elmondta, hogy csúszásban vannak a munkálatok, mert amikor megkezdődött az út építése, a talajmechanikai munkák rossz eredményt adtak, és ha tovább folytak volna a munkálatok, az később komoly hibát okozhatott volna a kerékpárútban.

– Módosítani kellett az eredeti szerződést, amelyben a kivitelezés határideje november 4-ben lett meghatározva, vagyis addig el kell készülnie a kerékpárútnak – ismertette Horváthy Lóránt a kerékpárút ötletgazdája, akiben már 15 éve megszületett a gondolat.

 – A felmerült műszaki probléma megoldását tartalmazza a módosított megállapodás, és az azzal kapcsolatos közbeszerzés már lezárult. Várjuk a hatóság minősítését. Ha ez meg van, akkor két napon belül megköthetjük a végleges szerződést, és megkezdődhet a munka. Horváthy Lóránt még elmondta, hogy a közel hét kilométer hosszú kerékpárút nemzetközi madárvédelmi területen halad át, az Által-éren egy új fahídon kelhetnek át a kerékpárosok. Az út később kapcsolódhat az EuroVelo 6-os számú útvonalra. A tatai végszelvényben (Fáklya utcánál) 23 férőhelyes parkoló területet is létesítenek. Kiemelte még, hogy megkezdik a Tatabányát, Környét, Kecskédet és Oroszlányt összekötő kerékpárút tervezésének előkészítését is. Ennek a projektnek is a KEM SZÖSZ lesz a gesztora.

Horváth Zoltán, a megyei természetbarát szövetség elnöke, egyben a szabadidősport szövetség megbízott vezetője, a kerékpárút építése propagálásának és szervezésének egyik mozgató rugója.

– A KEM SZÖSZ ötezer darab kerékjegyet bocsátott ki, amelynek vásárlói között már háromszor is sorsoltunk értékes kerékpárokat és különböző sportfelszereléseket. A befolyt összegből a természeti értékekre felhívó táblákat és az új nyomvonalra irányító útjelzőket állíttatunk fel. Kilencven nap múlva, a kerékpárút elkészülésekor lesz Tatán még egy negyedik sorsolás, amelyen többek között legalább öt értékes bringa talál majd gazdára.

(Fotó: Kiss T. József)