A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Tavaszra elkészül az ökoturisztikai központ

Letették az épülő ökoturisztikai központ alapkövét, mely a volt kajakház helyén ékesíti majd az Öreg-tó partját. A közel négyszázmillió forintos beruházás során a csatlakozó kerékpárutakat is felújítják, valamint tematikus turisztikai fejlesztéseket hajtanak végre.

 

Az építkezés néhány hete kezdődött el, s a tervek szerint a háromszintes épületben továbbra is működik a kajakosok „főhadiszállása”, de helyet kap benne a kerékpáros, bakancsos és gyalogos turistákat kiszolgáló rész is. Az alapkő-letétellel egybekötött projektnyitón Michl József polgármester köszöntötte a szép számban megjelent vendégeket.

 - Az elmúlt időszakban sok olyan program indult a városban, mely a hozzánk látogatókat segíti. Ugyanakkor el kell mondanom, hogy mi mindig elsősorban a tataiaknak szeretnénk kedvezni, s örülünk, ha az ide látogatók is élvezik a munka gyümölcsét. A hamarosan elkészülő Tata-Tatabánya közötti kerékpárút szomszédságában lesz ez a központ, ez külön öröm. Azt is reméljük, hogy ez a szép hely még inkább vonzóvá tesz azt a sport- és szabadidős tevékenységet, melyet az itt tevékenykedő Hódysport Egyesületnek köszönhetünk. Ezt egészítettük ki további lehetőségekkel a turisták számára – emelte ki a polgármester.

 

Információs és oktató központ, turisztikai kellékbolt, elsősegélynyújtó hely is lesz az épületben, valamint kerékpárkölcsönző és szerviz, ahol hajókat és csónakokat lehet bérbe venni – ismertette Horváth Zoltán projektmenedzser.

Erdei iskolai feladatokat is ellátnak majd a helyszínen a tatai környezeti és művészeti értékek bemutatásával. Ugyanakkor a tatai fesztiválok kiszolgáló-központjaként is szolgál az épület a jövőben és ami országos szinten egyedülálló: az esélyegyenlőség megteremtése érdekében a fogyatékos és kerekes székes személyek számára is nyújtunk sport- és turisztikai szolgáltatásokat.

 

Az alapkő-letételen részt vett Császár Attila, a Tatai Hódysport Egyesület vezetője is, aki fájó szívvel búcsúzott a régi kajakháztól.

- Több évtizedeken keresztül nemzedékek nőttek itt fel, ezért egyik szemem sír, a másik nevet. Nagy öröm, hogy mi leszünk az elsők, akik mindennapjainkat fogjuk itt tölteni, s remélem, hogy még sok szép eredménnyel hozzá tudunk járulni a tatai sport hírnevéhez – mondta Császár Attila.

 

A KDOP-2.1.1/B-09.2010-0002 számú projekt során felújítják az Öreg-tó észak-keleti oldalán meglévő kerékpárutat az Által-ér völgyi kerékpárúttal való összeköttetés érdekében. Elhangzott, hogy a következő idegenforgalmi szezonban már a tataiak és az ide látogatók is részesülhetnek a központ szolgáltatásaiból.