Tatán nyugszik az egykori főhalász

Egy tatai lakos, Dobos János – az Öreg-tavi Nagy Halászat apropóján - hívta fel a figyelmet arra, hogy az Almási úti temetőben nyugszik Valasek Ferenc, aki egykor az Esterházy-család főhalászmestere volt. Utánajártunk, vannak-e még élő leszármazottai. A Kuny Domokos Múzeum nyualmazott igazgatója, dr. Fülöp Éva Mária évekkel ezelőtt felvette a kapcsolatot a családdal, s rendelkezésre bocsátotta a közérdekű tudnivalókat.

 

 

Valasek Ferencet - aki 1858-ban született, s árván került Tatára 1863 körül - az Esterházyak taníttatták ki, majd a századfordulóra ő lett a grófok főhalászmestere. Bizonyos szakkönyvek a modern magyar haltenyésztés megalapítójaként is említik, s tudnivaló, hogy nemzetközi elismerések garmadát vívta ki. Sikereket aratott Bécsben is, majd feleségül vette Fanda Herminát, a híres halkereskedő család leányát. Később jószágkormányzói rangra emelkedett, s 1917-ben hunyt el. Koporsóját a gróf gyalog kísérte ki a tóvárosi temetőbe, a család minden év végén ajándékot kapott 1945-ig.

 

Valasek Ferenc unokája, Torjay Valter, a Szombathelyen élő szimbolista festőművész így emlékszik vissza: két fia született, közülük Ferenc kiemelkedő sportoló volt, majd katonatiszt lett, s tornatanárként is működött. Ő szervezte meg a piarista főgimnáziumban alakult sportklubot 1924-ben. Mint az olimpiai bizottság tagja rengeteget tett hazánk sportéletéért, ő honosította meg a kézilabdát hazánkban. 1936-ban részese volt az olimpiai küldöttségnek. A másik, idősebb fiú, Ernő, a nagyapám, aki korának egyik legjobb út- és hídépítő mérnöke, a 8-as műút egyik fő kivitelezője, egy Sajó híd építője, a medvei híd egyik kivitelezője volt – derül ki dr. Fülöp Éva feljegyzéseiből. A régi időkben még lazac is volt az Öreg-tóban, egy korabeli híradás tudatja, hogy 1881-ben Keglevich István gróf Kaliforniából hozatott lazacikrákat, melyek ki is keltek. Mintegy kétezer darab az uradalmi haltenyészetben is látható volt.

 

Lazac manapság még mutatóban sem található a tóban, nagyobb pikkelyesek viszont igen, melyeket az Öreg-tavi Nagy Halászat alkalmával látványosan emeltek ki a tómederből.

 

(Az alábbi képeken a Valasek-család, illetve ifj. Valasek Ferenc látható.)