"A Tatai-medence tiszta vizeiért"

A Tatai-medence tiszta vizeiért címmel tartottak konferenciát a Víz Világnapján a városházán. A szervező az önkormányzat, az Északdunántúli Vízmű, az Által-ér Szövetség és a Magyar Hidrológiai Társaság volt.

 

A konferencián az Által-ér völgyében végbement közelmúltbeli változásokról számoltak be a szakemberek, s a fejlesztés következő üteméről is beszéltek. A főként vízügyi szakemberekből álló közönséget Michl József polgármester köszöntötte, s összefoglalta a tatai „vizes” terveket, eredményeket.

Az elmúlt időszak rehabilitációs intézkedéseinek köszönhetően a Tatai-medence vizeinek minőségén nemcsak mérhető, de látványos is a változás – hangsúlyozta a polgármester. - Az Öreg-tó megújulását már évek óta élvezhetjük. Fövenyesítés történt, tisztult a víz a szennyvíztisztító telep korszerűsítésének következtében is. Az Által-érbe folyó víz is lényegesen tisztább.

 

Előadást tartott Bencsik János, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Alkalmazkodási Központ vezetője, aki az éghajlat-változási stratégia vízügyi vonatkozásairól beszélt. Kiemelte, hogy szembe kell nézni az éghajlat-módosulás következményeivel, s vízgazdálkodási szemléletmód-változásra van szükség.

- A globális vízkészlet kezd szűkössé válni, az elmúlt két év fogyasztásának jelentős növekedése miatt. Európában a helyzet még nem olyan rossz, mint például Ázsiában és Afrikában – hívta fel a figyelmet Bencsik János.

 

Az Öreg-tó közepén áthaladó Által-ér völgyének élőhely-rehabilitációs munkálatairól beszélt Musicz László, az Által-ér Szövetség titkára. Mint mondta, a fő problémát az erősen urbanizálódott, iparosodott táj és a gazdag természeti és kultúrtörténeti örökség közötti ellentét jelenti.

Molnár András, az Északdunántúli Vízügyi Igazgatóság szakaszmérnöke az Öreg-tó és az Által ér vízgyűjtőjén eddig megvalósult rehabilitációról és a további tervekről tartott előadást. Őt TóthMária az ÉDV Zrt. munkatársa követte, aki atatabányai XV/C vízakna fejlesztési, biztonságba helyezési munkáit ismertette. A konferencián a tatai források hasznosítási lehetőségeit feltáró kutatási programot is bemutatták. A részletekről dr. Mattányi Zsolt, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet Nemzeti Alkalmazkodási Központjának tudományos munkatársa beszélt.