Fecskék költöztek a hivatalba

A tatai városháza egyik udvarra néző ablakában rakott fészket egy molnárfecske-család. A kedves kis védett madár legfőbb ismertetőjegye a sötét hát, s rajta egy élesen elütő fehér csík. Feje kékesfekete, szárnya fekete, farka enyhén villás. A testhossza 13-15 centiméter.

A Tatai Közös Önkormányzati Hivatal környezetvédelmi referense, Mürkl Levente felhívta a munkatársak figyelmét, hogy a fecskecsalád költését ne zavarják, ne bolygassák a fészket.
- A költés szeptemberig eltart, akár kétszer-háromszor is költhetnek. A magyarországi fecskék állománya száz-kétszázezer párra tehető, ez a szám az elmúlt két évtizedben erőteljesen csökkent. Ennek egyik oka a fészkelő-helyek csökkenése. A fecskepár egy ilyen fészek építésénél körülbelül kétezer-ötszázszor fordul, amíg sárból és növényi részekből megépíti azt. Ez egy újabb ok, hogy miért ne verjük le a fecske fészkét, akárhol is találkozunk vele, még költési időszakon kívül se. A fészket a következő költési időszakban a párok csak felújítják. Ha nem verjük le, nem kell újat építeniük, amely nagy energiájukba kerülne. Egy pár egy fészket akár hosszú évekig is használhat – ismertette Mürkl Levente.

A molnárfecskék költőterülete kiterjed Európára, Ázsiára, Észak-Amerikára és Északnyugat-Afrikára, s hazánkban is gyakori.