Tata és Herend a közös értékek mentén

Hosszú távú együttműködési megállapodás született az önkormányzat és a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. között. A város és a nemzetközi hírű manufaktúra kapcsolódási pontja a tatai születésű Farkasházy Fischer Mór, a gyár későbbi felvirágoztatója.

 

A megállapodást a Kuny Domokos Múzeum lovagtermében írta alá Michl József polgármester és dr. Simon Attila vezérigazgató. Az együttműködés már megkezdődött, hiszen a felújítás alatt álló angolparki kiskastélyban kialakítandó kiállítást már közösen tervezték meg.

Dr. Simon Attila elmondta, hogy a Herendi Porcelánmanufaktúra egy kultúra és értékteremtő közösség, melynek feladata, hogy megőrizze és átörökítse évszázados értékeit.

- Cégünk mindig büszke volt múltjára, abból építkezett, ugyanakkor mindig kereste az újat, a jövőt. A mai aláírás apropóját a gyökerek adják. Tudjuk, hogy Fischer Mór Tatához kötődik, ebből a gondolatiságból kiindulva már régen is kerestük a kapcsolatot a várossal. Most a stratégiai megállapodás aláírásával lehetőség nyílik sokkal szélesebb körben bemutatkozni. Örülünk annak, hogy a megújuló Esterházy Kiskastélyban herendi porcelán-kiállítás fog nyílni – emelte ki dr. Simon Attila.

Az említett helyszínen várhatóan az ősszel fejeződnek be a munkálatok, amikor is a nagyközönség megtekintheti a megújult kastélyt a herendi kiállítással együtt. Michl József polgármester elmondta, hogy az elődök által ránk hagyományozott értékeket nemcsak megőrizni, hanem továbbfejleszteni is szükséges. Hozzátette, hogy a Kossuth tér rehabilitációja során megújul a Fischer-ház is, ahol a manufaktúra felvirágoztatója, Farkasházy Fischer Mór született. Rámutatott arra is, hogy ebben az örökségben Stingl Vincének is nagy szerepe van, aki 23 éves korában a tatai Schlögel-gyár élére került és a kőedénygyártás megvalósításával próbálkozott. 1824-ben hagyta el Tatát, 1825-ben Herenden telepedett le. Tőle várásolta meg 1839-ben Fischer Mór a manufaktúrát.

- A megállapodásban a múltat is rögzítettük, s a jövőre vonatkozó közös terveket úgyszintén. A manufaktúra vezetése vállalta, hogy tovább őrzi Fischer Mór emlékét, mi pedig egy olyan kiállítóhely létrehozást, mely a mai herendi művészetet is bemutatja. Emellett egy üzletet is létesítünk, ahol vásárolni lehet a termékekből – tájékoztatott Michl József.