Megszépült a református ovi

Látványos felújításon esett át a Hajnalcsillag Tatai Református Óvoda. Az intézményre alig lehet ráismerni, a korábban kissé ütött-kopott épület tetszetős külsőt kapott.

 

Ezen alkalomból tartottak hálaadó ünnepséget, melyre meghívták a fenntartó Tatai Református Egyházközség, valamint az önkormányzat vezetőit, a felújítást végzőket és természetesen szülőket, gyerekeket. Itt dr. Szabó Előd lelkipásztor mondott köszöntőt, s Michl József polgármester is elmondta gondolatait.

Az óvodát 2011 szeptemberében vette át az egyház az önkormányzattól, s indította el a keresztyén szellemiségű nevelést. Már akkor megállapodtak abban, hogy a soron következő felújításhoz a város támogatást nyújt.

- 2011 óta folyamatosan szépítjük az intézményt, de tagadhatatlan, hogy ez volt a leglátványosabb része. Új, szép fa nyílászárókat kaptunk, tető- és csapadékcsatorna-csere történt, valamint külső vakolás és hőszigetelés. A bejárati részt és az első udvart pedig térburkolattal láttuk el. A négy csoportszobában laminált padlót raktunk le, lambériáztunk, festettünk – tájékoztatott Sahinnné Herczeg Edina óvodavezető.

 

Az épület maga már az 1900-as évek elején is állt a Kálvária utcában. Valamikor csendőr-laktanyaként üzemelt, de a 30-as években már kisdedóvó volt. Egy levéltárban őrzött dokumentum arról számol be, hogy 1933-ban az óvoda átépítését sürgeti a járási főszolgabíró. 1940-ben pedig az akkori képviselő-testület 7500 pengőt irányozott elő a renoválásra. Az azóta eltelt időben átalakítás is történt, ám a mostanihoz hasonló horderejű megújításról nemigen szól a fáma.

A nyár folyamán elvégzett munkálatokhoz az önkormányzat mintegy 10,5 millió forinttal járult hozzá. A további tervek között szerepel a fűtéskorszerűsítés, s az udvar további fejlesztése. A térburkolatos területen pedig biciklis gyakorló-pályát kívánnak kialakítani. Az ünnepséget színessé tették a gyermekek, akik játékfűzést adtak elő.

 

A munkálatokat helybéli mesteremberek, vállalkozók végezték: Baráth Ernő, Gubicza Gábor, Hörömpöli Tibor, Izsáki András, Papp Zoltán, Péntek Béla, Schlégl János, Szabó Bálint, Tóth András. Sok segítséget nyújtott továbbá Gurmai Sándor, Jurassa János, Nagy Attila, Szabó Lajos.