Diákok véleményére voltak kíváncsiak

A Gyermekbarát város program részeként több éve tartanak az általános iskola alsó tagozatos diákjai számára közmeghallgatást a városházán. Ennek célja, hogy a legfiatalabb korosztály is elmondhassa véleményét az őket érintő városi ügyekről a polgármester és a képviselő-testület tagjai előtt.

 

Az önkormányzat képviselőinek pedig mindez jó tapasztalatszerzés a részvételi demokrácia terén. Összességében pedig a felnőttek első kézből kapnak információt arról, miként vélekednek a legfiatalabbak környezetük dolgairól. Az idén „Elégedettek-e a tatai fiatalok” címmel tartották a közmeghallgatást.

A városháza díszterme megtelt apró gyermekekkel, akiket tanáraik is elkísértek. Jelen volt Michl József polgármester, Beró Henrietta alpolgármester, Robozné Schőnfeld Zsuzsanna, a humán bizottság elnöke, Sasvári Beáta és Varga András képviselők. Itt volt a nemrégiben megválasztott diák-polgármester,. Kolllár Martina is.

- Másfél éve veszek részt a diákönkormányzat munkájában. Elsődleges problémának látom, hogy a gyerekek nem fognak össze, nem kapcsolódnak be az elvárt módon a városi diákönkormányzat tevékenységébe. Ezen szeretnék változtatni a jó együttműködés érdekében – hangsúlyozta Kollár Martina.

 

Az első felszólaló diák a korcsolyapályát hiányolta a városban, ám Michl József rögtön jó hírrel szolgált: néhány napon belül használható lesz a Kőkúti iskolában egy fedett koripálya. S a polgármester tovább sorolta azokat a beruházásokat, melyeket a tatai gyerekek élvezhetnek. Így például a Fényes-fürdőn kialakított látványos tanösvényt, az ökoturisztikai központot említette.

Mások a művelődési ház rossz állapotára panaszkodtak. Erre Robozné Schőnfeld Zsuzsanna válaszolt. Kitért arra, hogy a valóban leromlott állagú épület tetejét a közelmúltban sikerült felújítani, most a színpad helyrehozatala van soron.

Volt, aki a hajdani fácánoskerti vadasparkot sírta vissza, nekik Varga András képviselő javasolta, hogy helyette látogassanak el az agostyáni ökofaluba, ahol az állatok mellett a csodálatos természeti környezetben is gyönyörködhetnek. A közös diskurzus kellemes hangulatban telt, elhangzott az is, hogy az építők parkjában már készül a diákok számára egy szabadidő eltöltésére alkalmas játszó terület. Schafferné Czirok Vera ifjúsági referens tájékoztatott, hogy a jövő évben egy nagy lego-versenyt hirdetnek, a nyertes munkákat pedig kiállítják.