Alkotóház lesz a Vaszary-villa

Tata egyik építészeti  értéke az önkormányzat tulajdonában lévő Vaszary-villa, ami már hosszú ideje üresen áll. A város gondoskodik a ház felújításáról. Ez egy szabadon álló, földszintes, téglalap alaprajzú, jellemzően sátortetős villaépület. Tetőtere részben beépítve, az ablakok körül megnyitott tetőszakasszal és fűrészelt oromzati díszű tetőfelépítménnyel.

 

 

A város majdnem 14 millió forintot nyert pályázat útján, ebből újították fel a Vaszary-villa tetőszerkezetét és az ahhoz kapcsolódó nyílászárókat. Ezen kívül az önkormányzat 2014. évi költségvetése 5 millió forintot tartalmaz a villa további felújítására, ebből újul meg az elektromos hálózat, a fűtés és a vízvezeték rendszer.

 

Az épület teljes felújítása során azonban szükséges még elvégezni pinceszinten a nyílászárók, valamint az azok feletti áthidalók cseréjét, felújítását, a belső nyílászárók felújítását, festését valamint a homlokzat restaurálását az örökségvédelmi előírásoknak megfelelően. A munkálatok elvégzésével felmerül, hogy a villának a jövőben milyen funkciója legyen? – A villában annak idején Vaszary János festőművész töltött feleségével sok időt, s alkotásai is készültek a városban. Ezért is merült fel annak a lehetősége, hogy a ház művésztelepként működjön a jövőben, azaz egy, vagy több művésznek szolgáljon alkotó helyéül – mondta Michl József polgármester, aki hozzátette, hogy egyeztetett egy felvidéki szobrászművésszel, a Magyar Művészeti Akadémia tagjával, akinek számos alkotása látható többek között Budapesten, Hódmezővásárhelyen és Esztergomban.

A művész úgy tervezi, hogy Tatára költözik. – A művész úrnak a villa épülete alkotóműhelyül és lakhelyül szolgálna, ezáltal lehetőségünk nyílna arra, hogy az ismét a Vaszary János által meghatározott funkció szerint, azaz művészotthonként működjön. Egyébként a művész a tatai önkormányzat tulajdonába szeretné adni értékes műalkotásait – ismertette még a polgármester. A villa jövőbeni hasznosításával kapcsolatos végleges döntés meghozatalához viszont szükséges volt a képviselő-testület előzetes elvi állásfoglalására. Ez megtörtént, és mellette még 10 millió forintot megszavazott a testület a további felújításokra.