A régióban egyedülálló a tatai ökoturisztikai központ

Az Öreg-tó part egyik ékkövének számít már hónapok óta az ökoturisztikai központ, mely az egykori kajakház helyén áll. Az önkormányzat még 2009-ben hozott határozatot arról, hogy a projektet előkészíti a KDOP 2.1.1 / b pályázatra. A benyújtott pályázat nyert, s a fejlesztésre 413 millió 851 ezer forint állt rendelkezésre. Ebből 312 405 ezer forint a támogatási összeg, a további önerő összeget az önkormányzat biztosította.

 

„Az Öreg tavi Ökoturisztikai Központ kialakítása a csatlakozó kerékpárutak felújításával Tatán és tematikus aktív turisztikai fejlesztések a kistérségben” című pályázat projektzáróját tartották a helyszínen.

Az Új Kajakház Ökoturisztikai Központ kialakítása lehetővé teszi 8 új munkahely biztosítását, a központ üzemeltetője a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt. A projekt célkitűzése, hogy az ökoturisztikai központ a térségben egyedülálló, egyszerre több nagyobb turisztikai desztinációt is kiszolgálni képes turisztikai szolgáltatási pont legyen, továbbá a rendelkezésére álló eszközparkkal és egyedülálló erdei-iskolai oktatási, szemléletformálási tematikájával egész évben folyamatos látogatottságot biztosít a desztinációs területnek.

A projektzárón köszöntőt mondott Bencsik János, a térség országgyűlési képviselője, aki úgy vélekedett:

- Meggyőződésem, hogy csak olyan beruházásokat szabad ezekben az évtizedekben közpénzből finanszírozni, melyek kettős célt elégítenek ki: egyrészt a versenysport, másrészt a tömegsport feltételeinek is eleget tesznek. Lényeges még, hogy az ökoturizmus területén a különböző jármódokat is összekapcsolja, s a különböző nemzedékeket is közelebb hozza egymáshoz.

A projekt során kialakították a következőket:

● Ökoturisztikai Központ: információs központ, oktató központ, turisztikai kellékek-sportszerek shopja, csillagtúra központ, elsősegély, esélyegyenlőségi szolgáltatások.

● Kerékpáros Ökoturisztikai Központ: Által-ér völgyi kerékpárút kiinduló és fogadó állomása és csillagtúra útvonalak kezdő és végpontja, kerékpárkölcsönző (mintegy 50 kerékpár és kiegészítők) és szerviz, információs központ, elsősegély hely, esélyegyenlőségi szolgáltatások: handbike és tandem bérlés és túrák, versenyek.

● Vízi Ökoturisztikai Központ: Öreg-tavi és Által –ér, hajóbérlés, tárolás, oktatás, információs központ, elsősegély, fogyatékkal élők vízi sportközpontja: vitorlázás, speciális kajak, kajakpóló, sárkányhajó.

● Erdei iskolai központ: Tatai tavak ökológiája – négy évszakos folyamatos működés, a tatai természeti és épített környezet, történelem, művészetek értékeinek bemutatásával.

● Közoktatási, testnevelési funkciók: vízbiztonság, evezés, vízi közlekedési szabályok.

● Tatai fesztiválok kiszolgálása: Kajakfesztivál, Víz Zene Virág Fesztivál, Jég – Zene – Jégvirág Fesztivál, esélyegyenlőségi rendezvények, sportturisztikai események.

● Tömegturisztikai igények kiszolgálása: információs központ, eszközbérlés.

 

A kajakosokat említette először Michl József polgármester is, s elmondta, az egyesület vezetője, Császár Attila többször megkereste, hogyan lehetne a régi kajakházat felújítani.

- Kínálkozott egy pályázati lehetőség, melyet ugyan nem kajakház-témában írtak ki, de a sportról szólt, így az eredeti gondolatot kibővítettük. Így a város sportéletét megfelelő infrastruktúrával segíthetjük. Az épület elsősorban a tataiaké, s jó lenne, ha az itt lévő funkciókat is ők vennék igénybe először. Természetesen mindenki előtt nyitott a központ – emelte ki Michl József, s hozzátette, azt is szeretnénk elérni, hogy az Öreg-tó egyfajta városközpont legyen.

 

További eredmények:

1. Kerékpárút építés és kijelölés a Tóvárosi városközponttól a tervezett Által-ér völgyi kerékpárút kezdetéig.

● az Öreg-tó észak-keleti oldalán meglévő kerékpáros útvonal felújítása, szélesítése, új útvonalszakasz kijelölése a későbbiekben megépítendő Által-ér völgyi kerékpárúttal való kapcsolat megteremtése céljából

● A város belterületén a fő tömegközlekedési kapcsolatok és a városközpont közötti kerékpározható útvonalak kijelölése és kitáblázása (kitáblázás, jelzésfestés, információs táblák)

● A városhatártól (főként a Duna, a Vértes és a Gerecse irányából érkezők fogadása érdekében) a belső városrészek irányába a fő kerékpáros útvonalak feltárása és biztonságos, kisforgalmú utakra terelése a lehető legrövidebb és ésszerűbb útvonalak alkalmazásával, táblázással (kitáblázás, jelzésfestés, információs táblák)

● 20-30 féle javasolt, feltárt, térképen megjelenített, GPS-re is feldolgozott és szabadon letölthető túraútvonal javaslat kidolgozása, szabadon letölthető formátumban történő előállítása

 

2. Turisztikai pihenőhelyek kialakítása (4 db nem engedélyköteles, fedett pihenő)

3. Az ökoturisztikai szolgáltatáshoz szükséges eszközök, berendezések és szolgáltatások beszerzése.

● A túrázók számára szükséges szolgáltatások franchise szerű rendszerbe fogva (szállás, étkezés, szerviz, eszközkölcsönzés, túravezető, GPS kölcsönzés, kerékpármosó, mosoda és szárító stb.) rendszerbeszervezése.

● Eszközbeszerzés a túraközpont szolgáltatásához (kerékpárok és kapcsolódó felszerelések, kerékpáros utánfutó, tematikus útvonalakat bemutató GPS-ek, egyéb eszközök)

● a túrázáshoz szükséges információk (térkép, címjegyzék, honlap, táblarendszer) kialakítása,

● Turisztikai informatikai rendszer (honlap, foglalás, jegyértékesítés stb.) és eszközei 4. Az ökoturisztikai régió tematikus útvonalhálózatának kijelölése és kerékpárosbarát szolgáltatóhálózat szervezése.

 

Az Új Kajakház Ökoturisztikai Központ 2015. február 1-én megkezdi a hivatalos működését. Az új létesítmény funkcióiról, turisztikai jelentőségéről Berczelly Attila, az üzemeltető Tatai Városkapu Zrt. vezérigazgatója szólt, majd Környey Balázs, egy kerékpáros régiófejlesztéssel foglalkozó szakember vázolta fel a környező túraútvonal-lehetőségeket. A projektzáró örömére a résztvevők léggömböket repítettek a magasba.