A legfiatalabb katonazenekar a tatai

Tíz éves lett az ország legfiatalabb katonazenekara, az MH 25. Klapka György Lövészdandár zenekara. A jubileumi ünnepség keretében kiállítást rendeztek a művelődési központban, ahol megtekinthetők az elmúlt tíz év alkotómunkáját segítő régi hangszerek, kották, fotók, újságcikkek, s az elnyert díjak. 

A zenekar alapító karmestere Hoffer Tibor százados volt, aki ma nyugállományú alezredes, s a művelődési házban tartott kiállítás-megnyitón is részt vett. A 25 fős zenekar vezetője néhány éve Balázs Attila, helyettes karnagy Román Géza. Köszöntőjében Horváth Gábor dandártábornok kiemelte: a zenészek többsége főiskolai, egyetemi végzettséggel rendelkezik, szakmai felkészültségüknek köszönhetően alakították ki azt a műfaji sokszínűséget, ami már az ország sok megyéjében is ismert. A hagyományok ápolását, a kihívást jelentő művek bemutatását, és a magyar népdalkincs megőrzését tűzték ki célul a szolgálati kötelmek ellátása mellett. 2008 óta házigazdái az évente megrendezett Tatai Regionális Katonazenekari Fesztiválnak, melyen látványos térzenével nyújtanak kulturális élményt az érdeklődők számára, s egyúttal a katonai hagyományokat is ápolják. Már három cd-t jelentettek meg.

2011-ben Ljubljanában arattak osztatlan sikert, 2012-ben pedig a csehországi „Radetzky” – fesztiválon öregbítették hazájuk és ezzel együtt a helyőrség és a dandár hírnevét. 2010-ben Megyei Príma-díj elismerésben részesültek, 2014-ben egy évtizedet felölelő történetük legjelentősebb állomásaként a „Tata Városáért” –díj arany fokozatát nyerték el.

A tárlatot Michl József polgármester rendhagyónak nevezte, hiszen ezen a helyszínen hasonló kiállítás nemigen volt. - Különösen dicséretes, hogy Tatán ilyen kiváló közösség jött létre a laktanyában, mely a város művészeti életében is kiemelkedő. Úgy gondolom, nem egy átlagos katonazenekarról van szó, hanem a világi zenét a honvédség nyújtotta technikai eszközökkel csodálatosan összefűző muzsikusokról. Nagy büszkesége a városnak a csapat, jó szívvel kívánok szép születésnapot! – mondta a polgármester.