Egyik kutya, másik eb

Közeleg a tavasz, s a jó idő mindenkit a természetbe, a szabad levegőre csábít. Így vannak ezzel a kutyatulajdonosok is, egyre többen viszik kedvencüket például az Öreg-tó partjára. Ennek azonban nem mindenki örül. A békés egymás mellett éléshez néhány szabály betartása szükséges. Megpróbáltuk a legfontosabbakat összeszedni. Ebben segítségünkre volt dr. Frivaldszky Gáspár, Tata város aljegyzője.

 

- A kutyatartás felelősséggel is jár. Az állat életfeltételeinek kialakításánál tekintettel kell lenni korára, fajtájára, élettani szükségleteire. Gondoskodni kell megfelelő táplálásáról, egészségügyi ellátásáról, s felügyeletéről. A négy hónaposnál idősebb kutyát csak chippel lehet tartani. Aki sétáltatja a kutyáját, a város belterületén csak pórázon teheti, s a közterületen ebet csak olyan személy vezethet, aki irányítására, kezelésére és féken tartására is képes – mondta bevezetőjében dr. Frivaldszky Gáspár.

Az állat tartási helyének olyan méretűnek kell lennie, hogy az állat fajára jellemző mozgási igényét ki tudja elégíteni. Kistestű kutyák esetében – 20 kg testtömeg alatt - annak a helynek, ahol az állatot tartósan elhelyezik, minimum tíz négyzetméternek, közepes testű ebnél – 20-40 kg között - 15 négyzetméternek, nagytestűnél - 40 kg ot meghaladó testtömegnél - pedig húsz négyzetméternek kell lennie. Ha láncon van, akkor annak minimum három méter hosszúnak kell lennie.

A Tatai Közös Önkormányzati Hivatalhoz sokan fordulnak panasszal a témában. Jellemző konfliktushelyzet, amikor társasházban vagy közös udvaron van probléma a kutyákkal. Az állatnak meg kell hagyni a természetes viselkedéséhez szükséges környezetet, úgy, hogy a lakóközösség szokásait ne zavarja. A társasház házirendje további szabályokat tartalmazhat, melyeket be kell tartani.

- Érdekesség, hogy külföldön állami és helyi szintű jogszabályok kifejezetten tiltják a kutyák ugatását. Ezt sokan megmosolyogják, ám igen zavaró lehet egy kutya folyamatos ugatása például a kisgyermekes családokra nézve. A gazda feladata, hogy az ebet betanítsa arra, mikor jelezzen, ha szükséges – hívta fel a figyelmet az aljegyző.

Ilyen jellegű problémák esetén a Tatai Közös Önkormányzati Hivatalban az igazgatási és szociális csoporthoz fordulhatnak az állampolgárok, de először érdemes a feleknek egymás között megpróbálni rendezni a konfliktust. Márcsak azért is, mert az állatvédelmi bírságot a jogszabály tételesen határozza meg, a jegyzőnek nincs mérlegelési joga, így adott esetben több százezer forintra is rúghat a büntetés.

Szintén a Tatai Közös Önkormányzati Hivatalban kell jelezni, ha valaki kóbor kutyát észlel. A begyűjtést a gyepmester végzi, a bejelentéseket az önkormányzatnál az 588-658-as telefonszámon lehet megtenni. Az utcán felügyelet nélkül hagyott, elkóborolt állatok esetében, melyeket a gyepmester a későbbiekben elszállít, szintén több százezer forintos bírságra számíthatnak a tulajdonosok. Ilyenkor a befogás, a szállítás, a tartás költségét is ki kell fizetni.

- Akkor is a kutyatulajdonos a felelős, ha az eb például kiszalad az utcára, s ott balesetet okoz, netán egy autóban kárt tesz – hangsúlyozta dr. Frivaldszky Gáspár. Figyeljünk tehát oda, legyünk tekintettel a másik emberre! Megállapíthatjuk, hogy akinek nincs kutyája, azok többsége is szereti az állatokat, ám a konfliktushelyzet senkinek sem hiányzik.