Forrásvíz táplálja majd a Réti-tavat

Megkezdődött a Réti 8-as számú tó rehabilitációja, melynek eredményeképpen számos védett növény- és állatfaj megtelepedésére is számítanak. „A tatai Réti 8-as számú halastó természetes vízi élőhellyé történő rehabilitációja” elnevezésű, KEOP 3.1.2/2F/09-11-2013-0014. azonosító számú projekt megvalósítására Tata Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be és nyert el. A projekt 275,49 millió Ft európai uniós támogatás segítségével valósul meg.

 

A Naszályi út mentén fekvő tavak területén egykor nádasok, mocsarak húzódtak végig egészen a Dunáig. Ezt a nagy lápvidéket az Által-ér és az itteni források táplálták. A területet gazdasági célokból a kincstár és Esterházy József felkérésével 1747-ben Mikoviny Sámuel tervei alapján lecsapolták.

A tórendszer kilenc jellegzetes síkvidéki halastóból áll, összterülete 65 hektár.

A projektnyitót a tatai városházán tartották, ahol dr. Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár hangsúlyozta a vizes élőhelyekre való odafigyelés fontosságát.

- Sok olyan beruházásra van szükség, melyeket most végzünk el, de csak hosszú évtizedek múlva érezhetjük azok hatását. Tatán, a vizek városában pedig kifejezetten szimbolikus projektnek lehetünk tanúi. A Réti-tavak rendbetétele összefügg az Által-ér és az Öreg-tó rehabilitációjával, ezek együtt értelmezésénél látjuk igazán ezek jelentőségét. Vízgazdálkodási és élőhely-fejlesztési, a későbbiekben pedig turisztikai szempontból is figyelemre méltó lehet a most zajló projekt - vélekedett az államtitkár.

A tó évtizedekkel korábban az állami gazdaság, majd a Jávorka-iskola kezelésében volt, mára azonban kiszáradt. Tönkrementek az Esterházy-időben még meglévő vízpótló rendszerek, melyek biztosították a tó fennmaradását. Az önkormányzat célul tűzte ki, hogy a 8-as tavat nem a régi halastavi formában, hanem a mai ökológiai elvárásoknak megfelelően alakítja át. - Szabad utat engedünk a természetvédelemnek, a környezeti nevelésnek. Ez a tó is bekapcsolódik abba a vérkeringésbe, melynek már az ökoturisztikai központ és a Fényes-tanösvény is része. Most kikotorják a felgyülemlett mintegy százezer köbméter iszapot a város felőli ősnádas érintetlenül hagyásával. Őshonos halfajokat telepítenek, a kialakítandó szigetek, félszigetek az átvonuló és fészkelő vízimadarak pihenőhelyéül szolgálnak majd – tájékoztatott Musicz László projektmenedzser.

Elhangzott, hogy speciális módszerrel töltik fel vízzel a tavat, mégpedig a tatai lakóterületek között és alatt újrafakadó források vizét hasznosítják erre a célra, ide vezetik azokat. Ide kerül tehát a Kismosó-patak és a Május 1. úton feltörő Bodroki-forrás vize is. Musicz László szerint ezáltal sokkal stabilabb lesz a vízutánpótlás és Tata karsztvíz-helyzete is sokat javul. Május végére elkészülnek a főbb munkák, a nyáron már csak apróbb finomításokra lesz szükség.

Bencsik János, a Tatai-medence országgyűlési képviselője úgy vélekedett, példaértékű beruházásnak lehetünk tanúi.

- A természeti környezetbe ágyazódik be az épített környezet és a valós igényeink kielégítését szolgálják a gazdasági tevékenységek. A természeti erőforrásokba belehúzott szálakon át alakul ki az a szövet, amiből bármit lehet csinálni. Itt most a természet visszakapja azt, ami az övé és az ökoturisztikán keresztül ki tudjuk venni a gazdasági hasznot is. Reméljük, ez a környéken többletkeresletet generál. Bencsik János néhány éve államtitkárként is közreműködött a pályázat kiírásában, most örömmel látta a megvalósítást.

A mostani beruházás egy folyamat része – mondta Michl József polgármester. Hosszú évek munkájának köszönhetően az Által-ér rehabilitációja is megtörtént, az Öreg-tónál pedig szintén vizes élőhelyet hoztunk létre. A beavatkozás égetően fontos volt, mert nem akartuk, hogy ez a jelentőségteljes tó eltűnjön Tata térképéről. A polgármester hozzátette, hogy a városvezetés mindig is szem előtt tartotta a környezettudatos gondolkodást, a természeti értékek védelmét, melynek köszönhetően több rangos díjat is elnyertek az utóbbi időszakban. Így például a Biodiverzitás Fővárosa és a Magyar Tájdíj tulajdonosai is. A halastó a rekonstrukció révén ökológiai szempontból nagymértékben felértékelődik, környezete alkalmassá válik számos védett és fokozottan védett növény- és állatfaj megtelepedésére. Mindezek révén a Tatai-tavak Ramsari-területet is magában foglaló, nemzetközi jelentőségű vízimadár-vonulási útvonal, ökológiai folyosó egy értékes vizes élőhellyel gazdagodik, melynek fenntarthatóságát gazdasági, oktatási és ökoturisztikai vonatkozások is erősíteni fogják.