A királyi vár éjszakája

Június 20-án szombaton most is megtelik élettel a várudvar a múzeumok éjszakáján. Az elmúlt év programja nagyon népszerű volt, ezért ez most sem lehet másképp. Míg az előző évben török kézen volt a vár, addig idén a lovagkor kerül bemutatásra.

Mátyás király uralkodása idején az akkor már romos állapotban lévő vár is átalakításra került. A tatai vár a XV. században élte fénykorát, mint királyi nyaraló- és vadászkastély. Ezt a kort szeretnénk megidézni. A vár belső udvarán korhű katonai tábort állítunk fel a katonák sátrával, felszerelési tárgyaikkal, a kor szokásainak megfelelő zászlókkal, fegyverekkel, hadi eszközökkel kiegészítve. Ez a sátor az esemény ideje alatt végig megtekinthető. A délután folyamán vívástechnikai és tüzérségi bemutató lesz látható. A katonai tábor nyitott lesz, ahol is megtekinthetőek lesznek a sátrak, ládák, barikád, szekérvár, ágyú, tűzfegyverek, konyhai felszerelések, kiállított páncélok, fegyverek, írnoki felszerelés és a tábori konyha is. Idegenvezetés is lesz az idelátogató érdeklődők számára. A tábori életet bemutató katonák a kornak megfelelő viseletben lesznek. Mindeközben 18 órai kezdettel a vár falain belül történeti előadás lesz a várban. Amikor leszáll az est korabeli zenei koncert lesz hallható a várudvaron felállított színpadon. A fellépő együttes tagjai a délután folyamán egyfajta utcazenét játszva színesítik az eseményt. A rendezvény ingyenesen látogatható! Mindenkit szeretettel várunk!

 

Részletes program:

A királyi vár éjszakája - megelevenedik a lovagkor

 

 16:00 órától Táborverés, nyitott katonai tábor konyhával, idegenvezetés, középkori örömzene

18:00 - 19:00 A 15. század kalandos története Történeti előadás a várban - az előadást tarja Schmidtmayer Richárd régész, történész

19:15 - 19:45 Összecsapnak a vitézek Vívástechnikai bemutató a várudvaron

20:00 - 20:30 Ágyúk zajától hangos a várudvar Tüzérségi bemutató

22:00 Bordó Sárkány Régizene Rend koncertje

 

A belépés ingyenes!

 

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

CsatolmányMéret
Microsoft Office dokumentum ikonja Múzeumok éjszakája program.doc51 KB