A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Nemzetközi bélyegkiállítás Tatán

Nemzetközi bélyegkiállítás helyszíne lesz Tata június utolsó hétvégéjén. A rendezvényen alkalmi postahivatal is működik majd, ahol vásárlásra és bélyegzésre is lehetőség nyílik. A világ első postabélyegét 1840-ben adták ki Angliában, ezzel egyidejűleg kezdődött meg a bélyegek gyűjtése. Az Osztrák- Magyar Monarchia területére érvényes első postabélyegeket 1850-ben adta ki az osztrák posta. Így a magyarországi bélyeggyűjtés kezdetei az 1850-60 közötti időszakra tehetők. A bélyeggyűjtés propagálására és szakmai versenyre 1909-től rendeztek bélyegkiállításokat, majd létrejöttek az első egyesületek. Ezek koordinálására és az egységes irányelvek meghatározására 1922-ben alakult meg a Magyar Bélyeggyűjtő Egyesületek Országos Szövetsége.

 

A bélyegnapok is nagy múltra tekinthetnek vissza: a két világháború között indultak. Az ünnepségek mindig kiemelkedő eseményei a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége (MABÉOSZ) életének. Ezekben a napokban történik meg az adott filatéliai év értékelése és a következő időszak céljainak meghatározása. Hagyományos kísérő rendezvény a nemzetközi bélyegkiállítás. Idén a Víz, Zene, Virág Fesztivál keretében a tatai Eötvös József Gimnázium sportcsarnoka ad helyet a tárlatnak június 26 és 28. között.

A szervezők nevében Vámosi László elmondta, hogy Tata eddig kétszer szerepelt bélyegen: 1970-ben a női kajak-kenu Európa-bajnokság alkalmával, majd később a tatai vár ábrázolásával.

A szervezőbizottság elnöke, Glatz István tájékoztatott, hogy a hazai bélyeggyűjtőkön kívül, mintegy 10 ország és 2 nemzetközi szervezet bélyeggyűjtői jelezték részvételüket.

- Több mint hatszáz keretoldalt láthatnak az érdeklődők, egy keretoldal egy négyzetméter nagyságú. Kiváló gyűjteményekre számíthatunk. A bélyegnapok ideje alatt a helyszínen alkalmi postahivatal is működik majd, ahol alkalmi bélyegzésre lesz lehetőség, a kereskedők pedig bő kínálattal, különleges bélyegekkel várják az érdeklődőket. A Magyar Posta az esemény tiszteletére egy emlékívet is forgalomba hoz, amely Georg Houfnagel, a középkori Tatáról készített rézkarcát ábrázolja.

A rendezvény sajtótájékoztatóján Michl József polgármester elmondta, hogy hosszú előkészületek, tárgyalások előzték meg a kiállítást.

- Örömmel vettük, a MABÉOSZ megkeresését, hogy városunkat választották a kiállítás helyszínéül. A 88. bélyegnap a város új színfoltja lesz, s mindenkit arra bíztatok, látogasson el a rendezvényre - hívta fel a figyelmet Michl József.

A bélyegkiállítást Tóth Csaba Kornél, a MABÉOSZ elnöke nyitja meg június 26-án 14.30-kor, s itt adják át a 2014. évi legszebb magyar bélyeg tervezőjének és kivitelezőjének járó díjat is. A tárlat ingyenesen látogatható.