Akvarellek a kastélyban

Hatodszor mutattak be akvarelleket az In Memoriam Dobroszláv Lajos elnevezésű tárlaton a Fellner Jakab Kulturális Egyesület szervezésében. A kiállítást az Esterházy-kastélyban Borsó Tibor, a megyei közgyűlés alelnöke nyitott meg. Mint mondta, maga is kedveli a festményeket, s különösen tiszteli a Munkácsy-díjas Dobroszláv Lajos alkotásait.

Borsó Tibor a szervező, Fellner-egyesület munkáját is méltatta, hiszen ennek tagjai a város szellemi és kulturális életének motorjai. Művészeti témájú előadásokra hívják a tataiakat, kirándulásokat szerveznek, ismeretterjesztő tevékenységet folytatnak. Nem véletlenül érdemelték ki 2007-ben a Tata Városáért kitüntetés arany fokozatát.
A kiállítás szervezésében oroszlánrészt vállalt Kaszál Józsené, az egyesület titkára, aki elmondta, hogy az idén Tatának csak egy testvértelepüléséről, a felvidéki Szőgyénből érkeztek alkotások a sajnálatos migráns-helyezet következtében.
- A kétévente megrendezésre kerülő esemény ötletét a Tatán élt és alkotott festőművész tatai témájú akvarelljei adták. Az itteni táj, a műemléki környezet ugyanis kiváló inspirációt nyújt az akvarell-technika megvalósításához. Az idén Felvidékről Baracska Árpád küldte el műveit, a tataiak közül pedig Sulyok Teréz, H. Katona Erzsébet, Kerti Károly, Kóthay Péter, Weimer Erzsébet, ifj. Dobroszláv Lajos, Radicsné Hídvégi Katalin, Mazán Anikó, Szentessy László, Török Viktória képeit csodálhatjuk meg – mondta Kaszál Józsefné.
Az akvarell-technikát Lévai Ádám grafikus szemléltette.
- Félelmetes felkészültséget igényel, nehéz és őszinte festészeti eljárás, minimális a rétegek fedőképessége, nem lehet javítani – mondta.
A biennálé alkotói mind vállalkoztak e nehéz feladatra, a végeredmény jól érzékelhetően nagyszerű lett.