Boldog születésnapot, Margit néni!

A napokban töltötte be kilencvenedik életévét Elek Sándorné, akit az önkormányzat nevében dr. Beró Henrietta alpolgármester és Kovács Attila, a körzet képviselője köszöntött. Átadták részére a város ajándékát és a miniszterelnök üdvözlő oklevelét is, majd sok-sok régi történetet hallgattak meg Margit nénitől, aki lányával él.

 

Nagy Margit tősgyökeres felső-tatai gazdálkodó családból származik. Már fiatalon megismerkedett a munka világával: a híres Fittler-birtokon dolgozott.

Későbbi férjével, Elek Sándorral akkor ismerkedett meg, amikor a lányok-asszonyok kukoricát fosztottak, s a fiatalember csatlakozott hozzájuk. Aztán a tánciskolában is többször találkoztak, s úgy döntöttek, egybekelnek. Sándornak volt egy lova, vett még egyet, s fuvarozó lett. A háború alatt több bombázást is átéltek a városban, Margit néni említette, hogy az oroszok úgynevezett Sztálin-gyertyákkal rakták tele a határt, melyek éjszaka égtek, hogy látni lehessen, hova dobják le a bombát. A háború után két gyermekük született, összesen öt unoka és három dédunoka van. Férjével hatvanhat évig éltek házasságban, aki 2008-ban sajnos meghalt. Margit néni dolgozott a téeszben, majd a Szövtervnél, ez akkoriban a szövetkezeti tervező iroda volt. Innen is ment nyugdíjba. Egész életében fizikai munkát végzett, mostanra egészsége megromlott, de lánya és családja nagyon vigyáz rá. A kilencvenedik születésnapra olyan sokan összejöttek, hogy két alkalommal is megtartották a családi ünnepet.