Ötpróbázók szelték a köröket a tatai Öreg-tó partján

A sporté volt a főszerep október 3-án az Öreg-tó partján, ahol az Ötpróba Rióba nevű rendezvénysorozat tatai állomásán pontokat gyűjthettek a résztvevők. Aki nevezéseivel 100 pontot összegyűjt, jövő nyáron egy sorsoláson vesz részt, és ha a szerencse mellette áll, kiutazhat a riói ötkarikás játékokra.

Az egykori olimpiai ötpróba alapjaira építkező programsorozatról Siklós Erik a Magyar Olimpiai Bizottság Marketing és Kommunikációs igazgatója elmondta, hogy egy olyan szabadidősportos rendszer megalkotása volt a céljuk, ami képes integrálni az összes hasonló magyarországi sporteseményt, valamint a mozgás szerelmeseinek megteremti a lehetőséget az olimpiai részvételre, és egyéb értékes ajándékok megszerzésére. Emellett szeretnék bővíteni azoknak a számát, akik szabadidejükben rendszeresen sportolnak, motiválva mindazokat akik eddig még nem szánták rá magukat a rendszeres testmozgásra.

Siklós Erik kiemelte, Tatának az olimpiák tekintetében országosan abszolút kiemelt szerepe van, nemcsak azért mert a város természeti értékei igazi sportparadicsomnak is számítanak, hanem mert a tatai edzőtábor hosszú ideje meghatározó bázisa az olimpiai sportéletnek. A Magyar Olimpiai Bizottság, támogatóin keresztül idén is tudta pluszban támogatni a tábort egy felújítás kapcsán. Ahogy fogalmazott: itt dől el, hogy szerepelünk majd Rióban, tehát Tata megkerülhetetlen.

Dr. Beró Henrietta, városunk alpolgármestere szerint az edzőtábor komoly motivációt ad a helyi sportéletnek, ami miatt nagyon sok gyermek kezd el mozogni. Kiemelkedő eredmény, hogy Tatán minden 2. gyerek sportol, hiszen az önkormányzat is kifejezetten támogatja azokat a kezdeményezéseket amelyek a sportélet fejlesztésére irányulnak, főként a diákok körében, mert az ő korosztályuk fogékonysága miatt az egészséges életmódra nevelés nagyon hatékony, a csapatsportok pedig olyan értékekre tanítják őket, amelyek később a munkában is segítik a beilleszkedésüket.

A szervező MOB a jövő év folyamán szeretné újra elhozni a programot Tatára, akkor már az evezést is beiktatva a számok közé. A szombati eseményen 3 próbán indulhattak a résztvevők, a gyaloglás 7 és 20 kilométeres távokon zajlott, a futók 7 és 21 kilométert tettek meg, míg a kerékpárosok 21 és 56 kilométeren vághattak neki a kihívásnak. Aki szombaton lemaradt, jövő nyárig az ország számos pontján még több alkalommal beszállhat a pontgyűjtésbe, reményeink szerint akár városunkban is. És, ki tudja, lehet, hogy Fortuna egy tatai sportkedvelő oldalára áll majd, és városunkból utazhat valaki a 2016-os nyári olimpiai játékok színhelyére. Kell ennél jobb motiváció?