Francia diákok ismerkednek városunkkal

Nyolc, Dammarie-lés-lys városából érkező diák vendégeskedik ezen a héten Tatán. A helyi és a francia fiatalok találkozójának célja az, hogy megalapozzanak egy hosszú távon működtethető ifjúsági kapcsolatot a két város között. Dammarie-lés-lys 1993 óta Tata tesvérvárosa.

Osgyáni Zsuzsanna, az önkormányzat nemzetközi kapcsolatok referense elmondta, hogy az Erasmus Plus pályázati projekt „Barátságépítők” elnevezésű ifjúsági csereprogramjában nyolc tatai és nyolc dammarie-lés-lysi középiskolás diák vesz részt. Számukra olyan programokat szerveznek, amelyek segítik azt, hogy megértsék egymást és a köztük levő különbségeket, valamint rá tudjanak mutatni az azonosságokra is, ami alapja lehet a jövőbeni együttműködésnek és barátságnak. A hét folyamán komoly szerepet kap majd a nonformális tanulás, a résztvevők ellátogatnak Budapestre is, emellett pedig szerepjátékok, viták, közös ételkészítés, és jövőbeni projektek tervezése is szerepel a barátságépítők programjában.

A projekttől azt várják, hogy a benne résztvevő fiatalok személyes kompetenciái fejlődjenek és személyiségük gazdagodjon, hosszabb távra szóló, személyes kapcsolat alakuljon ki a résztvevők között, jó példával szolgáljon további ifjúsági projektek, csereprogramok megvalósításához, és kiindulópontja legyen egy szélesebb körű nemzetközi ifjúsági együttműködésnek.