Térlátás, avagy Milyen a Kossuth tér diákszemmel?

A Kossuth tér rehabilitációjához kapcsolódó pályázat részeként Tata közép és általános iskolás diákjai rajzokon, prózai műveken és vetélkedőkön keresztül mutathatták meg mennyire ismerik városunkat, és mit várnak a megújult Kossuth tértől.

Tata Város Önkormányzata megbízásából a KDOP 3.1.1/A-09-2f-2011-0001 jelű, Tata, Kossuth tér városközpont értékmegőrző rehabilitációja nevű pályázat keretében öt kategóriában írtak ki pályázatokat és szerveztek versenyeket a városban tanuló általános és középiskolás diákok számára.

A rendezvénysorozathoz kapcsolódva két korcsoportban egy játékos, a várossal, és kiemelten a Kossuth térrel kapcsolatos műveltségi vetélkedő zajlott hétfőn a Fischer házban, ahová testvérvárosunkból, Szőgyénből is érkeztek diákok. Ők a vetélkedő előtt ellátogattak a Kőkúti Általános Iskola Fazekas utcai tagintézményébe, ahol még ebéd előtt részt vettek a 6. osztályosok játékos matematika óráján. A tanteremben a látogatókat Michl József, Tata polgármestere személyesen is köszöntötte.

A „Térlátás” című rajzpályázatra különböző korcsoportokban lehetett jelentkezni.  A pályázat elnevezése ebben az esetben nemcsak egy képességre utal, hanem egyfajta szójátékként a megújuló Kossuth tér látásmódjára is vonatkozik. A gyerekek technikai megkötés nélkül dolgozhattak, csak a méretbeli előírásoknak kellett megfelelniük. Élve a lehetőségeikkel, szép színes történeteket álmodtak a Kossuth térre, gyakran meseszerű megközelítésekkel. Ezt bizonyítja az a kiállítás, amit a beérkezett, közel 100 gyerekrajzból  a polgármesteri hivatal folyosóján és lépcsőházában rendezték be. Az ünnepélyes megnyitón szerdán, Michl József polgármester gratulált a díjazottaknak, és a pályázatra jelentkezőknek megígérte, hogy a beérkezett ötletekből és javaslatokból a későbbiek során többet is jó szívvel hasznosítani fognak. Michl József a rajzokat értékelve elmondta, jó látni, hogy a gyerekek munkáin sokszor megjelent az ember, a család és a közösség. Ez azért is fontos, mert a Kossuth tér olyan része lesz Tata városának, ami igazán jó találkozási pontként szolgál majd az itt élőknek, s alkalmas lesz arra, hogy az emberek megpihenjenek, beszélgessenek és mindennapjaik részévé tegyék a város megújult terét, ahol öröm lesz majd találkozni. A tervek szerint egyébként már az idén egy szép adventi vásár helyszíne is lesz Tata új főtere.

Írásos pályaműveket is vártak a szervezők két témakörben, egyrészt kíváncsiak voltak arra, hogy mit várnak a megújuló Kossuth tértől a fiatalok, illetve hagyományos, esszé jellegű pályaműveket is kértek, amelyek a tér művészettörténeti értékeit írják le, vagy idegenforgalmi szempontból mutatják be azt. A pályaműveket Kövesdi Mónika és Kele Róbert értékelte.

A programsorozathoz kapcsolódott még egy kerékpáros verseny, amely két fordulóban zajlott, ügyességi és városismereti feladatokkal. A pályázatok nyerteseinek és a kerékpáros versenyzőknek értékes díjakat adtak át a kiállítás megnyitója után a hivatal dísztermében, ahol utalványok, édességek, kerékpáros kilométer-órák és tabletek találtak gazdára, a fődíj pedig két kerékpár volt.