A Don menti harcok hőseire emlékeztünk

A MH 25. Klapka György Lövészdandár, és a Honvéd Bajtársi Klub szervezésében Tatán a II. világháborús hősi emlékműnél katonai tiszteletadással és koszorúzással emlékeztek a Don-kanyar áldozataira, a tatai hősi halottakra január 12-én.

Az ünnepségen részt vett Michl József polgármester és dr. Beró Henrietta alpolgármester is.

A rendezvényen Forgó Pál nyugállományú alezredes emlékező beszédét követően Horváth Gábor dandártábornok, dandárparancsnok ünnepi beszédében kiemelte: emlékezni és tisztelegni jöttünk azon bajtársaink emléke előtt, akik a II. világháború egyik legtragikusabb csatájában, a Don menti harcokban áldozták életüket honvéd esküjükhöz híven, halálukig helytállva. A dandártábornok felidézve a korabeli, történelmi eseményeket elmondta, hogy a II. világháborúban a Magyar Királyi Honvédség vesztesége 400 ezer felett volt. Ebből a tatai 3/2 zászlóalj vesztesége 1000-1100 fő. Az elesett hősökért érzett gyászunk és tiszteletünk mellett emlékezni is kell, hogy tettük példaként szolgáljon számunkra-tette hozzá Horváth Gábor.

A megemlékezésen közreműködött a MH 25. Klapka György Lövészdandár Fúvószenekar Balázs Attila őrnagy vezetésével, valamint szavalatával Lengyel Andrea zászlós. Az ünnepség végén többen is elhelyezték az emlékezés virágait, majd gyertyagyújtással tisztelegtek a hősök emléke előtt.

 

(A mellékletben Horváth Gábor dandártábornok beszédét teljes terjedelmében elolvashatják.)