Kedvezménnyel biztosítja az Önkormányzat a HPV elleni védőoltást

Tata Város Önkormányzata folytatja a humán papilloma vírus elleni prevenciós programját, melyben az adott évben 13. életévüket betöltő, és állandó tatai lakóhellyel rendelkező fiú gyermekek  kedvezményesen  kaphatják meg az oltást. (A védőoltás a nemzeti oltóprogram keretében 2014 őszétől ingyenessé vált, így az általános iskola VII. osztályát végző, 12. életévüket betöltött lányok már teljesen ingyenesen megkaphatják azt.)

Az önkormányzat a négykomponensű HPV-elleni védőoltást jelentős kedvezménnyel biztosítja a gyermekeknek, amennyiben a szülők a mellékelt beleegyező nyilatkozat kitöltésével kérik a 3 oltásból álló sor beadását. (A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők mindhárom oltást ingyenesen kapják meg.)

Gyógyszertári áron a három oltás 53 400 forintba kerül. A szülőnek csak az első oltás árát kell kifizetni, 17 800 Ft szülői önrészt, a másik két oltás költségét az önkormányzat átvállalja.   A gyermek kizárólag akkor válik védetté, ha mindhárom oltást megkapja.

Amennyiben a szülő kéri, hogy fiúgyermeke kedvezményesen megkapja az oltást, a mellékelt kérelmet juttassa vissza a Tatai Közös Önkormányzati Hivatalban Izsáki Zsuzsanna humánszolgáltatási ügyintéző részére legkésőbb március 20-ig. Amennyiben a gyermek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, az erre vonatkozó kérelmet töltse ki a szülő, így mindhárom oltást ingyenesen megkaphatja. 

Milyen betegségeket okoznak a humán papillomavírusok?

Ennek a víruscsaládnak sok típusa ismert. A HPV jellemzően a bőr, a szájüreg, a légutak, a nemi szervek és a végbél hámrétegében szaporodik. Az egész világon, így hazánkban is elterjedt. Életük során az emberek 50-80%-a átesik valamilyen HPV-fertőzésen akár többször is. A „nem rákkeltő” típusok szemölcsöket okoznak a külső nemi szerveken. Ezek jóindulatú elváltozások, de igen makacsok, kezelésük kellemetlen, hosszadalmas (ecsetelés, fagyasztás, kimetszés), és gyakran kiújulnak. A „rákkeltő” típusok  úgynevezett  „rákmegelőző” és  „rákos” elváltozásokat okozhatnak (méhnyak-, hüvely-, szeméremtest-, hímvessző- és végbélrák, valamint a szájüregi rákok egyes típusai). Jelenleg Magyarországon évente kb. 1200 új méhnyakrákos és több százezer condylomás eset kerül felismerésre, évente átlagosan 500 fiatal nő hal meg méhnyakrákban.

A védőoltásról:

Hazánkban már közel tíz éve forgalomban van a HPV 6, 11, 16, 18-as típusok elleni oltóanyag. A teljes védettség kialakításához 3 oltást kell adni fél év alatt. A védőoltás a saját immunrendszert készíti fel a meghatározott HPV-típusok által okozott fertőzések kivédésére. Az oltás hatékonyságát növeli, ha a szexuális élet megkezdése előtt kerül beadásra. A védőoltás nem tartalmaz vírust, így betegséget sem okozhat. Világszerte több mint 100 millió adagot adtak már be, s számos országban támogatott.