Új 1956-os emlékmű épül Tatán a forradalom 60. évfordulójára

A rendszerváltás időszakában és azt követően több emlékmű és emléktábla is létesült városunkban az 1956-os forradalom előtti tisztelgésül. Míg az emléktáblák többsége kifejezetten a forradalom tatai eseményeit örökíti meg, illetve a helyi szereplőknek állít emléket, a jelenleg is álló emlékművek megformálásukban nem utalnak kifejezetten a forradalom tatai eseményeire illetve hőseire.

Tata Város Önkormányzata az 1956. évi forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján a Kodály téren egy olyan műalkotást kíván elhelyezni, mely kifejezetten a város 1956-os forradalmi történéseire és a tatai hősökre reflektál.

Az új emlékmű felállításával párhuzamosan a jelenleg a téren található „Hősök emlékműve” hozzáillőbb környezetbe kerül a város egy másik pontján.

Az új emlékmű tervével önkormányzatunk indulni kíván az 1956-os Emlékbizottság megbízásából a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány által kiírt „Büszkeségpontok” pályázaton.

Az emlékmű megtervezésére meghívásos pályázatot hirdettünk meg, melyre négy művész összesen hat tervet (makettet) nyújtott be. A beérkezett pályaműveket öttagú, szakértőket is magába foglaló bizottság bírálta el, de arról, hogy melyik pályaművet valósítsák meg, az önkormányzat képviselő-testülete hoz határozatot a 2016. április 20-i rendkívüli ülésén.

Az ülést megelőzően, 2016. április 18-án, hétfőn 13 órától 16.30-ig a városháza földszinti Martyn termében a nagyközönség számára is lehetőséget biztosítunk arra, hogy megtekintse és (a vendégkönyvbe tett bejegyzés formájában) véleményezze a pályaműveket.

Tisztelettel várunk minden érdeklődőt a városházán, április 18-án, hétfőn délután!