A Nemzeti Összetartozás Napja előtt tisztelegtünk

A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából tartott megemlékezést Tata Város Önkormányzata június 3-én és 4-én, határon túli magyar testvértelepüléseink, Szőgyén, Szováta és Magyarkanizsa képviselőinek közreműködésével.

2010. június 4.-e, a trianoni döntés 90.-ik évfordulója alkalmából, 2010. május 31-én a Magyar Országgyűlés törvényt alkotott, a Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről. Az idei tatai megemlékezések pénteken egy ankéttal kezdődtek, majd szombaton egy négy állomást érintő ünnepséggel folytatódtak.

Június 3-án pénteken, a Városháza dísztermében rendezett ankét a külhoni magyar ifjúság helyzetéről szólt. A programban először Bencsik János országgyűlési képviselő osztotta meg gondolatait, majd két előadást hallhattak az érdeklődők. Dr. Bali János, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kutatási, Stratégiai és Koordinációs Igazgatóság igazgatója beszámolójában a határainkon túl élő magyar ifjúság helyzetével foglalkozó kutatások eredményeiről, Szász Jenő, az NSKI elnöke pedig az intézet működéséről és feladatairól tartott előadást.

Szombaton, június 4-én először a szőgyéni emlékkeresztnél helyezték el a megemlékezés virágait. A helyszínen Blahovics László, Szőgyén alpolgármestere ünnepi beszédében kiemelte: - az emberi lélek is tele van keresztekkel, melyeket egész életünk folyamán hordozunk. Vannak egyéni, családi és nemzeti keresztjeink, de Trianon tragédiájának keresztjét együtt visszük mi mindazok, akik egy nemzet gyermekei vagyunk. Mégis van miért hálát adnunk a kereszt előtt, hiszen itt együtt vagyunk, és elmondhatjuk: lelkünk mélyén oly mélyen él az összetartozás élménye, hogy azt az államhatárok nem állíthatják meg.

Ezt követően koszorúzással tisztelegtek a megemlékezők a Nemzeti Összetartozás terén álló emlékoszlopnál, ahol Nyilas Leonov Anita, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke osztotta meg gondolatait. Történelmi felelősségünk tetten érhető a mai napon – mondta az alelnök- közösen kell azon dolgozni, hogy gyermekeink és a felnövekvő nemzedékek megélhessék a nemzet egységét, és hogy ne elsősorban a trianoni döntés, hanem az összetartozás érzése határozza meg mindennapjainkat. Nyilas Leonov Anita kifejezte elismerését azért a kitartó munkáért, amivel Tata gondoskodik az élő fejlődés mindkét fél számára gyümölcsöző fenntartásáért Magyarkanizsával.

A koszorúzás után az ünnepség harmadik állomásán, a Kossuth-téri Országzászlónál folytatódott, ahol Szász Andrea, a Domokos Kázmér iskolacsoport diákja olvasta fel a szovátai Molnos Ferencnek, Tata díszpolgárának levelét. Ezt követően a Kenderke Református Alapfokú Művészeti Iskola és a Pötörke Népművészeti Egyesület táncosainak közös fellépését láthatta a közönség, a Kincső zenekar közreműködésével.

Az ünnepi program a Menner Bernát Zeneiskola Liszt Ferenc hangversenytermében zárult, ahol újra felállították Smidt Róbert szőgyéni fafaragó öt részből álló alkotását, mely a csonka Magyarországot, a Felvidéket, Kárpátalját, Erdélyt és a Délvidéket jelképezi. A szőgyéni, szovátai és magyarkanizsai delegációk évről-évre elvisznek egy-egy elemet az alkotásból, majd a következő év június 4-én visszahozzák azokat Tatára, hogy a darabokat újra beillesztve, ezzel is kifejezzék összetartozásunkat.

A fafaragványok összeillesztését követően Michl József mondott ünnepi beszédet, melyben szólt arról, hogy a szövetség, az erő az, ami miatt hazánk közössége együtt tudott maradni, ezért adunk hálát a Nemzeti Összetartozás Napján, és nem csak sírunk azért, hogy szétszakítottak minket. Ezen a napon, amikor összejövünk – mondta a polgármester - nem a sírnál, hanem a feltámadásnál találkozunk, s az a feltámadás, hogy nekünk kell összeraknunk újra Magyarországot, a nemzetet. Ezt pedig csak önmagunkból rakhatjuk össze, ha valaki hajlandó elindulni, menni és ezért dolgozni, ha hajlandóak vagyunk egyenként tenni érte, akkor ez meg is fog valósulni. Pontosan ezt tesszük mi is itt együtt, ezért köszönöm határon túli testvérvárosaink barátságát, mert mi együtt, így akarjuk visszaépíteni azt a csodát, ami a mi nemzetünk - fogalmazott Michl József.

Az ünnepi megemlékezés a Tatai Versbarátok Körének versműsorával zárult. A műsort Gútay Jánosné szerkesztette, zenei szerkesztője Benkő Ibolya volt.

A megemlékezéseken közreműködött Petrozsényi Eszter, Berényi Kornélia és Nágel Balázs, Bátky Anna és a Menner Bernát Zeneiskola fúvószenekara Varju László vezényletével, valamint Varga Borbála.