Harckocsizó Fegyvernemi Napot rendeztek a várban

A Tatai vár területén rendezték meg a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár szervezésében az idei Harckocsizó Fegyvernemi Napot, hétfőn délelőtt.

Július 25-e, Szent Kristóf napja, a Magyar Honvédségben a harckocsizó fegyvernem napja is. A fekete barettet viselő katonák minden évben megemlékeznek védőszentjükről, akinek létezését történelmileg nem lehet egyértelműen igazolni, mégis komoly tiszteletnek örvend. A fegyvernemi napot hagyományosan a vár területén tartják meg, hiszen a tatai lövészdandár történetét végigkísérte a harckocsizó fegyvernemi kultúra.

Az ünnepi programot az MH 25. Klapka György Lövészdandár Zenekar előadása nyitotta meg, majd ünnepi állománygyűlés következett. A délelőtt folyamán „A Magyar Királyi Honvédség harckocsi csapatainak fejlesztése és alkalmazása 1920-1945„  címmel tartott hadtörténeti előadást Dr. Bonhardt Attila ezredes, majd könyvbemutatókkal folytatódott a nap. Az érdeklődők két kiadvánnyal ismerkedhettek meg, az egyik a Magyar Honvédség elmúlt 25 évének állít emléket, míg a másik Végh Ferenc könyve egy harckocsizó ezred történetéről, „Páncélosfészek az aranyhomokon” címmel.