Teljesen megújulhat a Szőnyeggyári sziget –számos kérdésben egyeztettek a lakossági fórumon

Michl József polgármester tartott lakossági fórumot a Berta malom Fogadó és Sportcentrum teraszán, ahol a volt Szőnyeggyári sziget tervezett beépítéséről volt szó. Az érintett körzet lakói és az érdeklődők mellett, a közös egyeztetésen részt vett dr. Beró Henrietta alpolgármester, valamint a beruházó Land Ingatlanfejlesztő Kft. képviseletében Buza József és Somogyi Gyula.

A malom terasza teljesen megtelt az érdeklődőkkel, akik számos kérdésben egyeztettek és mondták el véleményüket szerda este. A fejlesztő cég bemutatta a részletes terveket, melyek alapján szeretnék a helyszínen az elmúlt 10 év állapotát drasztikusan megváltoztatni. Korábban már sok betontörmeléket és egyéb hulladékot eltávolítottak, ami szükséges volt ahhoz, hogy a gazdasági környezet által felkínált lehetőséggel most élni tudjanak, és elképzelésük szerint kialakítsanak egy gyenge intenzitású lakóövezetet 17 család számára, nagyméretű telkek kialakításával, egy exluzív lakóközösség részére. A kialakított telkeket teljes összközművesített állapotban fogják értékesíteni a közeljövőben. Emellett olyan megoldást dolgoztak ki, amely a Pálffy utcát tehermentesíti, sőt a teljes területet két oldalról igyekeznek feltárni, hogy még a Perényi utca lakói is alig érezzék majd az épülő lakások forgalmát.

Michl József polgármester, a körzet önkormányzati képviselője a fórumon úgy nyilatkozott: -egy nagy fejlesztés van készülőben a körzetben a Szőnyeggyári sziget jövőjével kapcsolatban, ezért kérte az ott élőket, hogy üljenek le és beszélgessenek, mivel már a tulajdonosok fejlesztő csapata abba a munkafázisba ért, amikor konkrétumokkal tudnak szolgálni. Az egész fejlesztés fontos kérdései között van, hogy hány telek alakul ki, hányan jönnek majd oda építkezni és lakni, mekkora forgalmat generál ez a környékre nézve, valamint milyen stílusúvá válik a sziget arculata a Malom-patak és az Által-ér között. Nagyon jó hír a város számára, hogy a terület beépül, és egy szép része lesz Tatának, de lényeges az is, hogy azok, akik a körzetben élnek már hosszú ideje, érezzék, hogy ezzel továbblépünk, és az életterük a fejlesztés nyomán nem gyengül, hanem tovább erősödik, és pozitívan változik - mondta a polgármester hozzátéve: - az érdekeket ésszerű kompromisszumok mentén kell összehangolni, s mivel csak 17, nagy kertes ház fog épülni, ez azt is jelenti, hogy olyan családok költöznek ide, akik szép lakókörnyezetet fognak megteremteni, így a környéken élőknek ez a beruházás hasznára és örömére válik majd.

A fórumon számos részletről egyeztettek a résztvevők, többek között arról kaptak tájékoztatást, hogy legalább két hídon kell majd közlekedniük a szigeten élőknek, s az egyik hidat maga a fejlesztő fogja megépíteni a Malom patakon, míg a remények szerint később lesz lehetősége a városnak arra, hogy az Által-éren is létesítsen egy hidat, melyen át a Mikovényi utcáról át lehet autóval is jutni a Fényes fasorra.