Elkezdődött a 14. Tatai Tehetséggondozó Művészeti Tábor

Tata Város Önkormányzata 2003 óta minden év augusztusában egyhetes tábort szervez a művészetek után érdeklődő, fogékony tatai, szőgyéni és szovátai gyermekek és fiatalok számára. Néhány év óta magyarkanizsai résztvevői is vannak a tábornak, melyet idén augusztus 1. és 5. között tartanak. Az idei eseményen 5 tatai, 6 szőgyéni, 7 szovátai és 5 magyarkanizsai gyermek, illetve fiatal vesz részt, akik hétfő reggel találkoztak a tábor megnyitóján.

A tábor célja most is a tehetséggondozás, a gyermekek alkotói motivációjának kibontakoztatása, és a résztvevők nemzeti azonosságtudatának, valamint Tata testvérvárosi kapcsolatainak erősítése.

A táborok minden évben egy-egy konkrét témakörhöz kapcsolódnak, az idei tábor témája – a mozgás lesz. A képző- és iparművészeti, valamint kultúrtörténeti foglalkozások vezetésében helyi és vendég művészek, pedagógusok közreműködnek. A tábort immáron több éve két szekcióban szervezik. A szépművészeti szekció idei programjában festészeti és szobrászati foglalkozások, az iparművészeti szekció „órarendjében” fazekasság, textilezés, rekesz-zománcozás, batikolás és egyéb kézműves foglalkozások szerepelnek. A táborozók ebben az évben egy nagyméretű közös festményt (pannót) is készítenek, melynek hármas témája a művészetek, a mozgás és a barátság. A pannó a Menner Bernát Zeneiskola földszinti folyosóját díszíti majd.

A tábor programjában kedden, augusztus 2-án 18 órakor a Gútay Galériában egy kézimunka kiállítás is nyílik majd, ami péntekig látogatható. Augusztus 6-án szombaton pedig, 14 órakor a zeneiskola hangversenytermében a tábor záróeseményeként egy kiállításon lehet majd megtekinteni azokat az alkotásokat, melyek a hét folyamán születtek.

A tábor rendszeres intézményi partnere a Bláthy Ottó Szakközépiskola, a Menner Bernát Zeneiskola és a Fazekas utcai általános iskola, valamint a Kuny Domokos Múzeum.