470, külföldi misszióba utazó katona kibocsátó ünnepségét tartották Tatán

Két misszió kibocsátó ünnepségét rendezték meg augusztus első napján, a MH 25. Klapka György Lövészdandár alakuló terén, ahol átadták a Migrációs Válság Kezeléséért Szolgálati Jeleket is.

A KFOR-15, IKBK-3 kibocsátó ünnepségen 470-en sorakoztak fel az alakuló téren. 331 fő utazik KFOR, NATO parancsnokság alatt működő nemzetközi békefenntartó misszióba, valamint 139 katona IKBK misszióba, a Magyar Honvédség Iraki Kiképzésbiztosító Kontingensébe.

A búcsúztatón részt vett Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter is, aki ünnepi beszédében kiemelte:- fontos, hogy mi magyarok kifejezzük a biztonságról alkotott véleményünket, fontos, hogy részt vegyünk ebben, olyan térségekben, amelyekben háborúk dúltak vagy dúlnak jelenleg is, s amelyeken keresztül Európát, és benne Magyarországot is komoly veszélyek fenyegetik. A miniszter a katonákhoz szólva elmondta: - az az elhivatottság, amit önök felmutatnak nap mint nap, azok a próbatételek, melyeken keresztül esnek, a nehézségek, melyeket legyőznek a határoknál vagy a külföldi missziókban, mind a mi biztonságunkat, a magyar társadalom, a magyar nemzet biztonságát szolgálják. Ma, amikor egyfajta sajátságos biztonsági helyzetben élünk, ez újfajta gondolkodásmódot is megkövetel, hiszen miközben a hagyományos katonai kihívások veszélyei is folyamatosan jelen vannak a világunkban, aközben új és újabb veszélyek jelentkeznek. A nemzetközi terrorizmus térhódítása soha nem volt olyan széleskörű, mint mai világunkban. Mi magyarok a stabilitást, a békét szeretnénk nemzetünk és Európa számára is, ezért küzdünk, ezért vannak magyar katonák szerte a világban, a globálisan jelentkező  biztonsági kockázatok felszámolásában, és a konkrét határaink védelmében is – fogalmazott Dr. Simicskó István.

Az ünnepségen a katonáknak elismeréseket adtak át, a határvédelmi feladatok ellátásáért is. A Migrációs Válsághelyzet Kezeléséért Szolgálati Jel, a honvédelmi miniszter által adományozott kitüntetés, amivel az európai migrációs válság keretében, a magyar határvédelmi feladatokban kiemelkedő helytállást tanúsított honvédeket díjazzák.

Az ünnepség után Dr. Simicskó István sajtótájékoztatót tartott az új katonai egyenruháról, és eszközökről, fegyverekről. A miniszter ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a katonák egyenruhájának megváltozása egy olyan folyamat első lépése, amely azt üzeni, hogy a katonák egyre fontosabbak, s meg kell becsülni őket, hiszen az elmúlt időszakban egy új feladattal, rendkívül hatékonyan ellátva és nagyon komoly munkát végezve, a határaink konkrét fizikai védelmét is ellátják.

A megváltozott szabású és minőségű egyenruha új alapanyagokból készült, amihez új bakancs is jár-mindez azt is érzékelteti, hogy egy emberközpontú és katonaközpontú politikát szeretnének folytatni, s a biztonságpolitikát olyan módon formálni, amely nemcsak felkészíti a katonákat a kiképzésben, hanem jobban kifejezi az irántuk való tiszteletet is, ezért az odafigyelés és az elismerés, az egyéni felszerelésük modernizálása mind fontos tényezők. Az új felszerelés a 21. század körülményeihez igazodik, olyan egyenruha, ami nagyobb biztonságot ad veszélyes terepen, infra visszaverő képességgel rendelkezik, a környezethez és a kihíváshoz illeszkedve, minél nagyobb esélyt adva a katonáknak a túlélésre.