A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Megújul a tatai Grófi-tó

A tatai Fényes-fürdő területén található természetes forrástó, a Grófi-tó felújításáról tartott sajtótájékoztatót a helyszínen Michl József polgármester, és Mürkl Levente környezetvédelmi és energetikai referens.

A tavat még Esterházy grófné használta fürdésre, innen ered az elnevezése. A tavat tápláló forrás – az 1960-as években a tatabányai szénbányászat megnövekedett vízkiemelése miatt – 1973-ban elapadt, majd a szénbányászat befejezése után a karsztvízszint emelkedés következtében 2001-ben itt a tatai karsztforrások közül először – észleltek ismét forrástevékenységet. A Grófi-tóban több forráscsoport tört fel újra, melyek hőmérséklete 20-22 fokos, a vízhozam 15 000 köbméter naponta, amely a Fényes források összes vízhozamának körülbelül a 60 %-a. Ez a tó Közép-Európa legnagyobb vízhozamú langyos vizű forrástava.

A karszt védelme érdekében a források elapadását követően a forrástó aljára agyagpaplant terítettek, melynek részleges eltávolítása 2001-ben, a forrás megjelenésekor megtörtént. A tó hosszú távú működtetéséhez azonban elengedhetetlen a maradék mederanyag kotrása, valamint a jelenlegi beton partfal eltávolítása, hiszen a természetes fövenyes kialakítás kisebb rézsűhajlás mellett a fürdőzőknek is vonzóbb, valamint a tó öntisztuló képességét is fokozza.

2013-ban a helyszínen minimális felújítási munkálatokat végzett a Tatai Fényes Fürdő Kft., hogy a tóban ismét lehessen fürdeni, így 2013. nyarától a fürdőközönség újra birtokba vehette a tavat.

2014-ben az önkormányzat elkészíttette a tó kotrására, átalakítására, felújítására vonatkozó tervét, amelyre a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, mint területi vízügyi hatóság, vízjogi létesítési engedélyt adott, mely 2016. november 19-ig hatályos. Az Önkormányzat közbeszerzést írt ki a kotrás elvégzésére, amelyet az FTK Építő Kft. nyert el, a munkaterület átadása a múlt héten történt meg. A munkálatokat várhatóan novemberben fejezik majd be.

Michl József polgármester a sajtótájékoztatón elmondta:- Tata egyik gyöngyszeme a Fényes-források vidéke, ahol gyönyörű vizes élőhely van. Az elmúlt években nagyon sokat tudtak áldozni a Fényesre, nemcsak magára a fürdőre, hiszen a Fényes Tanösvény is megépülhetett, s ennek a folyamatnak egy újabb állomása az, hogy a Grófi-tavat megújítsák, illetve amennyire csak lehet, az eredetihez közeli állapotot teremtsenek. Ez a munka indult most el – nyilatkozta a polgármester hozzátéve, hogy az Önkormányzat saját beruházásában, saját forrásból biztosított ehhez pénzt, így jövő tavasszal a tataiakat egy gyönyörűen megújult, szép környezet fogadja majd a Fényesen.

Mürkl Levente tájékoztatott arról, hogy a vízjogi engedélyes tervek alapján a következő munkálatok elvégzését tervezik:

-A Grófi-forrástó medrének természetes állapotúvá tétele a cél, szem előtt tartva a fürdő tó funkciót, ezért fontos a beton rézsű burkolat elbontása, valamint a mederfenékre terített agyagzáró réteg (agyag paplant) eltávolítása kotrással.

-A gyaloghíd feletti partszakaszon teljes hosszban elbontják a beton burkolatot, valamint a beton burkolatú rézsűt, a tó kiszolgáló létesítményeivel együtt (járda, zuhanyzó, kandeláberek, stb.).

-Az agyag réteg eltávolításával szabad utat biztosítanak a feltörő forrásoknak, és az agyag rétegbe leülepedett kovaalgák maradványait is eltávolítják. Az algák és maradványaik jelenleg a víz felszínén jelennek meg, s ez a fürdőzők egy részét távol tartja a tótól.

-A szauna elé egy rövid, függőleges partszakaszt alakítanak ki, ahonnan a vízbe lehet ugrani, s erről a részről kőszórással fordulnak a természetes parti fövenyre.

-Azokat a helyeket, amelyek nem fürdésre kijelölt partszakaszok, a fürdési területtől természetes úton határolják majd el a tervek szerint, növényzet betelepítésével.

A tó vízcseréjét továbbra is a karsztból feltörő források átfolyásával szeretnék megoldani, így a tó üzemeltetési költségei a költséges vízforgatást nem tartalmazzák. A jelenlegi beruházással a tó öntisztuló képessége miatt a folyamatos uszadék-mentesítés lecsökken, a fürdés sokkal egyszerűbb lesz, így a helyszín sokkal vonzóbb lehet a fürdőzőknek, akik jövőre már birtokba is vehetik majd a megújult Grófi-tavat.