Tatán rendezték a megyei Pedagógiai Szakszolgálat III. konferenciáját

A Tatai Bartók Béla Óvoda adott otthont a Komárom-Esztergom Megyei Pedagógiai Szakszolgálat III. konferenciájának, melynek központi témája a korai fejlesztés volt.

A konferenciát megnyitva, Michl József polgármester beszélt arról, hogy Tata  nem a szlogen vagy a cím miatt Gyermekbarát Város, hanem azért, mert az Önkormányzat döntéshozáskor mindig megvizsgálja, hogy az adott döntésnek milyen következménye lesz a tatai gyerekekre, és milyen módon fog a következő generációra hatást gyakorolni. Michl József kiemelte: - nagyon fontos, hogy a szakszolgálat munkatársai szellemükben, hivatásukban, lelki erejükben és szívbéli jóságukban erős, aktív, önmagukat újra és újra visszaépíteni képes szakemberek legyenek - ehhez kívánt a városvezető sok erőt a konferencia résztvevőinek.

Vereckei Judit, a KLIK tankerületi igazgatója köszöntőjében szólt arról, hogy a korai fejlesztés fontos szakmai téma, hiszen óriási jelentősége van annak, hogy egy kisgyermek, akinek valami miatt eltér a fejlődése a normálistól, minél hamarabb megkapja a szükséges fejlesztést. Tisztelet illeti mindazokat, akik ezzel a nemes és szép feladattal foglalkoznak, akkor is, ha sokszor nehéz szembesülni a különböző sorsokkal- mondta az igazgató.

A konferencián Galba Katalin, a Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója nyugdíjba vonulása kapcsán köszöntötte a helyszínen Bárány Lászlónét, aki az oroszlányi pedagógiai szakszolgálat vezetője volt, mellette logopédiai és gyógypedagógiai feladatokat is ellátott, majd Tatán dolgozott, s bár tavaly év végén nyugdíjba vonult, de továbbra is segíti a tatai gyermekek ellátását. Bárány Lászlóné, Pedagógus Szolgálati Emlékérmet kapott.

A találkozón ezt követően szakmai előadásokat hallgathattak meg a résztvevők. A korai fejlesztés jelenlegi helyzetéről Dr. Kiss László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelés-irányítási Főosztály Szakszolgálati és gyógypedagógiai referense számolt be, majd Kozma-Vízkeleti Dániel kiképző család - pszichoterapeuta előadása következett, „A család és a különleges helyzetű gyermekek” címmel. A program második felében a konferencia vendégeként Dr. Eigner Bernadett játékterapeuta a „Korai kötődés, hatásuk a gyermek fejlődésére”, Barta Szilvia és Balázs Edit gyógytestnevelők pedig „A vizes módszerek alkalmazása a korai fejlesztésben” címmel tartottak előadást.