Tatai állomása is lesz a Testnevelési Egyetem 1956-os emléktúrájának

A Testnevelési Egyetem – saját hőseire is emlékezve – kiemelt szerepet vállal az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának méltó megünneplésében, sportprogrammal és a hozzá kapcsolódó rendezvényekkel emlékezik meg a szabadságharc eseményeiről.

A szervezők célja, hogy a sport, mint az egyik legfontosabb nevelő, közösségépítő, testet, szellemet, tudatot és erkölcsöt erősítő tevékenység által, országhatárokon is átnyúlva állítsanak emléket és tegyék ismertté, elismertté a magyar szabadságharc eseményeit és hőseit, sorsukat, élettörténetüket.

A program fő pillére két, egymással párhuzamosan zajló teljesítmény emléktúra Magyarországon, illetve Olaszországban.

A túrák útvonalai:

- Pannonhalma – Tata – Esztergom – Visegrád – Budavár;

- Róma – Monterotondo – Rieti – l’Aquilla – Capestrano.

Az eseménysorozat fővédnöke: Dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke. A program fő támogatója az 1956-os Emlékbizottság, a Magyar Szabadság Éve 1956-2016.

A túrázókat 2016. október 16-án Ferenc pápa köszönti a vatikáni Szent Péter téren, majd október 17-én a Római Magyar Akadémián sporttörténeti konferenciát szerveznek a Római Magyar Nagykövetséggel és a Foro Italico sportegyetemmel. Az emléktúra mindkét országban Szentmisével kezdődik: 2016. október 18-án a vatikáni Magyar Kápolnában, Pannonhalmán pedig a Bencés Főapátságban. A magyarországi emlékút Pannonhalmáról, a Bencés Főapátságból indul Mihályi Géza olaszországi emigráns egykori bencés diák tiszteletére.

A távokat váltóban teljesítik a hallgatók, akikhez csatlakoznak az út által érintett városok lakosai. A települések közigazgatási határán kívül eső szakaszokat az atléták egyedül, biztosító kocsi kíséretében teszik meg futva vagy kerékpárral.  

A túraállomásokon sport- és szabadidős programokat szerveznek a helyi önkormányzatok, iskolák, közösségek bevonásával, melyek szorosan kapcsolódnak a helyi történelmi eseményekhez.

Október 22-én szombaton rendezik a túra  TATA – ESZTERGOM szakaszát, amelyhez a gyülekező reggel 9 órakor lesz az Új Kajakház Ökoturisztikai Központban, ahonnan a kerékpáros és gyalogos program elindul. A részletes programról és útvonaltervről mellékletünkben olvashatnak.

 

 

 

 

 

 

 

 

CsatolmányMéret
Microsoft Office dokumentum ikonja Program és útvonaltervek TF1956.doc431.5 KB