Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléke előtt tisztelegtünk

Tata Város Önkormányzata, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezéseket, október 22-én és 23-án.

Az ünnep előestéjén szombaton, megemlékezést és koszorúzást tartottak az Öreg-tó partján, a kopjafánál, ahol közreműködött Petrozsényi Eszter színművész, és Lázár Antal tárogatóművész.

Október 23-án, vasárnap, szintén ünnepi megemlékezés és koszorúzás volt a körforgalomnál található 1956-os emlékműnél, ahol beszédet mondott Michl József, Tata polgármestere, Bencsik János országgyűlési képviselő, és végül Koronczi Szabolcs, városunk diákpolgármestere.

„Hősökre jöttünk emlékezni, kiválasztottakra és bátrakra, hétköznapinak mondott, de nagy magyar ünnepet teremtő, egyszerű emberekre”- kezdte ünnepi beszédét Michl József, aki visszaemlékezve az 1956 -os tatai eseményekre, kiemelte: - a múltra nem elég visszagondolnunk, a múltból mindig tanulnunk kell. Naponta fel kell tennünk a kérdést, hogy vajon látnak-e bennünk a múltunk hősei lelkesedést, hősiességet, erős akaratot a jóra, látnak-e bennünk nemzetépítő tudást, szorgalmat és becsületet, családjainkat nézve találnának-e hűséget és önzetlenséget? A legfontosabb, hogy merjünk mi is, ma is változni, mindennap jobbá lenni, hogy tatai elődeink büszkék lehessenek ránk- mondta a  polgármester, aki beszélt arról az új könyvről is, mely a tatai ’56-os eseményeket dolgozza fel, s novemberben jelenik meg.

Bencsik János beszédében hangsúlyozta: - 1956 október 23-a, a cselekvőképes, és egekig hatoló hazaszeretet ünnepnapja. A szabadság szent dolog, nemcsak eszme, nemcsak szó vagy gondolat, hanem tevékeny cselekedet is, tevékeny cselekvésben testet öltő, az életet, az élni akarást és egyben a megmaradást biztosító szó. Kimondott, és cselekvésbe vitt szó, amely 1956 október 23-án az egekig felért, és az egeket nyitotta meg. Amikor szabadságról beszélünk, gondoljunk azoknak a hétköznapi fiataloknak a szabadságára, akik képesek voltak megkülönböztetni a jogot a kötelességtől, és tudtak kellőképpen bátrak lenni ahhoz, hogy azt cselekedjék, amit nem szabad – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

Az ünnepségen közreműködött Jenei Márta, a Menner Bernát Zeneiskola fúvószenekara Varju László vezetésével, Almer Borbála, valamint a Tatai Református Gimnázium diákjai.

Megemlékezéseink folytatódnak, szeretettel várjuk a tataiakat október 26-án, szerdán, 15 óra 30 perckor a „De szép ősz volt” című ünnepi felvonulásra, mely az 1956-os forradalom és szabadságharc tatai szereplőinek felelősség és áldozatvállalása előtt tisztelegve, a következő emlékhelyeket ejti útba:

-Kossuth tér (Tatai Református Gimnázium), dr. Némethi László emléktáblája

-Rákóczi utca, dr. Mészáros Gábor emléktáblája

-Hősök tere, a kommunista diktatúra áldozatainak emléktáblája

-Tópart, 1956-os kopjafa

-Kodály tér, Hősök emlékműve

-Ady Endre út, rendőrség, 1956-os emléktábla

-Baji út, 1956-os emlékkő

A felvonulás utolsó állomása Baj, az egykori laktanya előtti emlékkő lesz, ahol  ünnepi beszédet mond Schunder Tibor, Baj község polgármestere.

Október 27-én és 28-án, 19:00 órától ingyenes regisztrációs jeggyel tekintheti meg a közönség Másik Lehel-Medveczky Szabolcs-Vizeli Csaba: „Tata 1956” című új, zenés művének előadásait, a Magyary Zoltán Művelődési Központban.

November 4-én pénteken pedig, a Szent Kereszt templomban ad koncertet a nemzeti gyásznap alkalmából a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár Zenekara. A koncert 17:00 órakor kezdődik.

Megemlékezéseinkre szeretettel várunk mindenkit!