Ünnepi felvonulás 1956 tatai hőseinek nyomában

Tata Város Önkormányzata szervezésében, ragyogó őszi időben indult el október 26-án délután, „De szép ősz volt” címmel a hagyományos ünnepi felvonulás, mellyel az 1956-os forradalom és szabadságharc tatai szereplőinek felelősség és áldozatvállalása előtt tisztelegtünk.

A forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából szervezett felvonuláson városunk vendége volt Wittner Mária, az 1956-os események szabadságharcosa, valamint szőgyéni és magyarkanizsai testvérvárosaink küldöttségei is.

Az ünnepi felvonulás a következő emlékhelyeket érintette:

-Kossuth tér (Tatai Református Gimnázium), dr. Némethi László emléktáblája

-Rákóczi utca, dr. Mészáros Gábor emléktáblája

-Hősök tere, a kommunista diktatúra áldozatainak emléktáblája

-Tópart, 1956-os kopjafa

-Kodály tér, Hősök emlékműve

-Ady Endre út, rendőrség, 1956-os emléktábla

-Baji út, 1956-os emlékkő

A felvonulás utolsó állomása Baj volt, az egykori laktanya előtti emlékkő, ahol ünnepi beszédet mondott Schunder Tibor. Baj község polgármestere elmondta:-Az egész országban, az egész magyarságban számos közösségnek megvolt, és megvan a maga ötvenhatja, sok-sok sajátosságával, de a forradalom szellemiségét minden esetben magán hordozva. 1956 megünneplésének nagy a tétje: emlékezni-emlékeztetni, tükröt tartani-és tükörbe nézni, fiatalnak, idősnek, politikusnak és civilnek, idegenben élőknek, és az itthon maradottaknak – mondta Schunder Tibor hozzátéve, hogy a méltó ünneplésnek hatása van a mindennapi dolgaink alakítására is.

Az ünnepségen közreműködött a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár Zenekara, Petrozsényi Eszter színművész, és tatai diákok.

A felvonulást követően tartották Másik Lehel-Medveczky Szabolcs-Vizeli Csaba: „Tata 1956” című új, zenés művének ősbemutatóját, a Magyary Zoltán Művelődési Központban. A nagy sikert aratott darabot a tatai közönség is megtekintheti október 27-én és 28-án 19:00 órától. Az előadásokra ingyenes regisztrációs jegyet a művelődési központban válthatnak. November 4-én pénteken pedig a Szent Kereszt templomban ad koncertet a nemzeti gyásznap alkalmából a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár Zenekara. A koncert 17:00 órakor kezdődik. Szeretettel várunk mindenkit!