Tata Város Önkormányzata elnyerte a Fenntartható Városért díjat

A Fővárosi Önkormányzat Dísztermében vehették át városi önkormányzatok és vállalkozások az év „Holnap Városáért” díjait. Tata a programban már második alkalommal pályázott, és idén a Fenntartható Városért kategóriában nyerte el a díjat, melyet a helyszínen Dr. Frivaldszky Gáspár aljegyző vett át.

A 2010-ben alapított City Hungary Program a fenntartható és élhető magyar városok vezető fóruma. Célja, hogy az integrált városfejlesztési stratégia mentén a fenntartható városmodell működés négy fő dimenzióját – a gazdasági prosperitást, a társadalmi egyensúlyt, az egészséges környezetet, a szellemi és kulturális örökség megőrzését – erősítse szemléletformálással, oktatással, képzéssel.

Tata 2015-ben már indult a programban, és két kategóriában is elnyerte „A Holnap Városáért” díjat. Az első elismerést, „A Zöld Városért”, míg a másodikat, „A Művészet, a kultúra, az örökség megőrzéséért” kategóriában nyertük el. Idén ismét sikerrel pályáztunk, így Tata Város Önkormányzata a Fenntartható Városért kategória nyertese lett.

A 2013-ban alapított Nemzeti Fenntartható Városdíj, része a már 2010-ben elindított City Hungary Programnak, mely helyi közösségek, helyi emberek követendő példáira hívja fel a figyelmet. A díj fővédnöke: dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium alapító minisztere.

Dr. Réthelyi Miklós, a Holnap városáért Díj fővédnöke a díjátadón kiemelte: - jelentős változásokra van szükség, s ezek egyik első lépése, hogy kisebb és nagyobb közösségekben beszélni kezdjenek a ma élő emberek jóléti ideáljáról, azokról a tényezőkről, amelyek – a Föld megmentése mellett – minél több ember számára megteremtenék a jólétet. Ebben a kezdeményezésben a városokra vezető szerep vár. A városokban, különösen a tudatosan kiválóságra törekvő településeken, az emberek ismerik egymást, a vezetőket, elfogadott értékek keretezik napjaikat, a bizalom a polgárok féltve őrzött kincse, ezért remélem, hogy a Holnap Városáért 2016 díj nyertesei, összefogva a többi várossal, településsel, elindítják a Fenntartható Holnap mozgalmat-fogalmazott a fővédnök.

Dr. Szeneczey Balázs, főpolgármester-helyettes hangsúlyozta, hogy bár különböző kihívásokkal küzdünk, és a megoldásaink, válaszaink is eltérőek lehetnek, valamiben biztosan hasonlítunk: úgy akarjuk megoldani a jelen városának problémáit, hogy valamennyi válaszunk a jövőt is szolgálja egyben. Az utánunk jövők ugyanis nem csupán az általunk megoldott problémák, hanem az elszalasztott lehetőségeink alapján is ítélnek majd.

Takács Júlia, a City Hungary ügyvezető igazgatója a helyszínen elmondta: - harmadik alkalommal hirdette meg a City Hungary a Holnap Városáért Díj védjegy használatáért a pályázatot, kategóriától függően kis- és nagyvárosi önkormányzatoknak, valamint vállalkozásoknak. Ezzel ösztönözni szeretnék a településeket arra, hogy büszkék legyenek saját értékeikre, teljesítményükre, a cél, hogy minél jobb, élhetőbb hellyé váljon otthonunk, ahol jó élni. Mindezekhez már egy új gondolkodásmód is párosul napjainkban. A fenntartható fejlődés emberléptékűvé válik a magyar városokban, településeken, hiszen a helyi emberek érdekében is történik a magasabb életminőség elérése.

A díjakat elbíráló bizottsági tagjai:

-dr. Réthelyi Miklós, a Holnap városáért Díj Bíráló Bizottságának elnöke,
az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke,
-Lipők Sándor, a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetségének elnöke,
-dr. Némethy Sándor, a Göteborgi Egyetem docense,
-Pásztor Erika Katalina, építész, az Építészfórum főszerkesztője,
-Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke,
-és dr. Szűcs Ervin, a Weber Shandwick ügyvezető igazgatója voltak.

Tata Város Önkormányzatának pályázatában kiemelt szerep jutott a gazdasági prosperitásnak, valamint a társadalmi egyensúly kérdésének: a tehetséggondozásnak, az esélyegyenlőségnek. Ugyancsak fontos szerepet tölt be a pályázati anyagban a fenntarthatóság, a környezeti egyensúly megteremtése, az ezzel kapcsolatos legfontosabb projektek, valamint az energiaforrásaink használata. Az Önkormányzat kiemelten kezeli Tata fenntartható fejlesztését a már meglévő természeti és kulturális értékek megőrzésén, fejlesztésén keresztül. Ennek érdekében a település átfogó városfejlesztési stratégiája, a Magyary-terv mentén valósít meg fejlesztéseket, melyek során integrálja a különböző típusú erőforrásokat. A gazdaság fejlesztése, a társadalmi és környezeti egyensúly biztosítása is fontos feladat, így a városvezetés külön programokat indít a hátrányos helyzetűekkel foglalkozó civil szervezetek számára, támogatja a tehetségeket, és a társadalom széles rétegének biztosít véleménynyilvánítási lehetőséget. Folyamatosak a természeti és kulturális értékek megőrzésével, fejlesztésével kapcsolatos projektek is, hiszen Tata tudatosan törekszik arra, hogy fenntartható módon javítsa a tataiak életminőségét, és ezáltal ne csak mint a „Vizek Városa”, hanem mint „Fenntartható Város” kerüljön be a köztudatba.