Tisztelgés a doni áttörés áldozatainak emléke előtt

A Honvéd Bajtársi Klub és az MH. 25. Klapka György Lövészdandár szervezésében, a II. világháborús hősi emlékműnél emlékeztek katonai tiszteletadással és koszorúzással a doni áttörés áldozataira, a tatai hősi halottakra, január 12-én.

74 éve, 1943. január 12-én indult meg a doni áttörés, a második világháború egyik legtöbb áldozatot követelő csatája. A II. világháborúban a Magyar Királyi Honvédség vesztesége többszázezres volt. Ebből a tatai 3/2 zászlóalj vesztesége több mint 1000 fő. 1942-ben a német hadvezetés nyomására Magyarország egy kétszázezer fős hadsereget küldött a keleti frontra a már kint lévő alakulatokon felül. Ez alapján került mozgósításra a II. magyar hadsereg, vitéz Jány Gusztáv vezérezredes parancsnoksága alatt. A tatai zászlóalj a 3. gyalogezred kötelékében 1942. november 4- én rakodott vonatra. A zászlóalj két heti vasúti szállítás után Kurszk környékén rakodott ki, majd 200 km gyalogmenettel érték el kijelölt helyüket a Doni védőállásban. 1943. január 12- én Urivnál  az orosz sereg sokszoros túlerővel áttörte a II. hadsereg arcvonalát. Január 15-ig a zászlóalj tartotta állásait a Don mellett, majd kivonták őket és tehergépkocsin délre vitték, Kocsatovkára, majd a parancs szerint Roszocski községbe meneteltek, és támadást indítottak a Jabloncsoje községet védő szovjet erők ellen. A megindított támadásra válaszul egy túlerőben lévő gyalogság indult ellentámadásra. A zászlóalj egységeit visszaszorították, tűz alá vették, a visszavert egységet körülzárták, és nagy részét megsemmisítették, vagy fogságba ejtették. A harcok során csupán egy 50 főnyi csoportnak sikerült 19-én hajnalban Polgár Sándor főhadnagy parancsnoksága alatt Kocsatovkára visszavonulnia. Kocsatovkáról Polgár Sándorék a megmaradt emberekkel április végére érkeztek Ovrucs-ra, onnan Komáromba vitték a túlélőket, s végül május 21- én érkeztek Tatára, 72 fővel.

A tatai megemlékezésen Sárközi József a Honvéd Bajtársi Klub elnöke, Forgó Pál nyugállományú alezredes, Sipos Antal ezredes az MH 25. Klapka György Lövészdandár megbízott parancsnoka, és Szabó Előd református lelkész osztotta meg gondolatait, közreműködött Csaba Levente, a Református Gimnázium diákja. A koszorúzást követően a helyszínen gyertyagyújtással tisztelegtek a doni áttörés áldozatainak emléke előtt.