A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

„Az élet szép, szeretni jó” - megnyílt Szabó Szonja emlékkiállítása

Február 2-án megnyílt Szabó Szonja szájjal festő művész emlékkiállítása az Új Kajakház Ökoturisztikai Központban, ahol megtelt a földszinti terem Szonja szeretteivel, barátaival, tisztelőivel.

Az 1978. február 2-án Tatán született képzőművész képei nagy részét akvarell filccel készítette, pontozásos technikával, de kipróbálta az olajjal és az akvarellel festést, valamint a vegyes technikát is. Szabó Szonja általános iskolai tanulmányait a Móra Ferenc Általános Iskolában végezte. A rajzolás, festés hazai és nemzetközi sikereit is az iskola pedagógusának Rákász Mihály tanár úrnak köszönhette, aki megismertette vele a Jászai Mari Színház Fantázia Műhelyét. Ott Sebestyén J. András beszélte rá a pontozásos technikára, amely elismert stílusjegyévé is vált. Később Szigetvári Krisztina grafikusművész, a Talentum Iskola művésztanára segítette munkáját.

Szabó Szonja 15 éves korától tagja volt a Szájjal és Lábbal Festők Nemzetközi Szervezetének, képeslapokon, naptárakban is láthatóak alkotásai. Nemcsak Magyarországon, hanem Hollandiába, Prágában, és Gerlingenben is kiállították a képeit. A Veszélyben a csend világa, a Diákszövi Alapítvány országos gyermekrajz pályázatokon, a Magyar Rákellenes Liga kiírásán, és a Magyar Posta Bélyegpályázatán nyert országos díjakat, tehetségét a Magyar Napenergia Társaság is elismerte, s az ő illusztrációi díszítik Tos Zoltán mozgássérült verses füzetét. Szabó Szonja alapító tagja volt a Tatabányai Humanitás SE boccia csapatnak, 2011-ben országos bajnok lett BC3-as kategóriában. 2013-ban megnyerte a Komárom-Esztergom Megyei Príma Díj közönségszavazását, s ő vehette át a Közönség Príma Díjat a Jászai Mari Színházban szervezett gálán. A díjra azért volt különösen büszke, mert azt a közönség szavazta meg számára.

A 2016. október 3-án elhunyt művész életének mottójáról -„Az élet szép, szeretni jó”- elnevezett kiállítást Michl József polgármester, és Szigetvári Krisztina grafikus iparművész nyitotta meg.  

Michl József a kiállítás kapcsán elmondta: - Szabó Szonja olyan művész volt, aki az élet nehézségeit, gondjait, és adottságait úgy tudta megélni és átformálni, hogy azokból mindig valamilyen szépség született. Az emlékkiállítás azt is szimbolizálja, hogy a nehéz körülmények, problémák, és fájdalmak ellenére mindig van kiút és megoldás. Szonja védjegyévé vált pontozásos festési technikájára utalva a polgármester úgy fogalmazott: - a művész pontosan értette, hogy mikor, melyik pontot, milyen erősséggel és hová kell tennie ahhoz, hogy végül egy kép összeálljon. Az életben nekünk sincs más dolgunk, mint tudni, hogy azokat a pontokat melyeket életünk során leteszünk,  mikor, milyen erősséggel, és hová kell raknunk ahhoz, hogy a végén egy gyönyörű kép álljon össze.

A helyszínen Szigetvári Krisztina mutatta be a tárlatot az érdeklődőknek. A grafikus kiemelte: - Szonja, aki oly sok gonddal küzdött, egészen isteni módon azért élt, hogy adhasson. Minden munkájában benne van csupasz, őszinte igazsága, hitvallása, életszeretete. A több mint 40 kiállított munka, komoly életfeladat lenyomata, mely belakja a házat, a képek megtöltik a teret, hiszen élettel, lélekkel vannak tele. Nem az elmúlásról, hanem a teremtésről, az élni akaró életről szólnak. A művész olyan példával járt előttünk, ami kötelez minket, az hogy szájjal rajzolva ilyen különleges világot teremtett, mindenki számára komoly erőt adhat. Amikor elfáradunk, amikor kicsit sajnálkozunk, tanácstalanok vagyunk vagy úgy érezzük elgyengültünk, jusson ő eszünkbe, s mutassa az utat – mondta Szigetvári Krisztina.

A megnyitó ünnepség háziasszonya Kollárné Bombicz Zsuzsa volt, közreműködött Hódos Ildikó, Jakab András, Kelemen Petra, Békés Andrea és Lepsényi Bálint. Az emlékkiállítást február 28-ig láthatja a közönség az Új Kajakház Ökoturisztikai Központ földszintjén, és emeleti termeiben.