Megújultak a Tatai Járási Hivatal Földhivatali és Foglalkoztatási Osztályainak épületei

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal 839 millió forint összegű támogatást nyert a KEHOP-5.2.2 „Középületek kiemelt épületenergetikai fejlesztései” tárgyú felhívásra benyújtott kérelmével. A 100%-os intenzitású támogatást a Kohéziós Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. A fejlesztés nyomán Tatán két helyszín is megújult, a Járási Hivatal Földhivatali és Foglalkoztatási Osztályainak épületein elvégzett energetikai korszerűsítéseket április 6-án avatták fel.

Magyarország Kormánya célul tűzte ki az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság felé történő elmozdulás támogatását minden ágazatban. A „Középületek kiemelt épületenergetikai fejlesztései” tárgyú felhívás célkitűzése: ösztönözni az energiahatékonysági fejlesztések megvalósítását, és elősegíteni a decentralizált, környezetbarát megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek elterjedését. A felhívás hozzájárul az épületek energiahatékonyságának javítására, és a megújuló energiafelhasználás fokozására irányuló beruházások megvalósításához. Hazánkban az energiafelhasználás mintegy 40 %-a épületekben történik. Ha ezeket jól szigeteljük, és megújuló energiaforrásokat használunk, akkor gyermekeink, unokáink nemzedékeinek energiabiztonságát is megteremtjük. Ehhez nyújt segítséget a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program 5.2.2 felhívása.

A 2017. december 31-ig tartó pályázat során a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal kilenc épület energetikai felújítását valósítja meg, melyek során nyílászáró cserére, homlokzati hőszigetelésre, fűtéskorszerűsítésre, napelemes rendszerek telepítésére kerül sor.

A KEHOP-5.2.2-16-2016-00012 azonosító számú, a „Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal épületeinek energetikai fejlesztése” elnevezésű  pályázat keretében a Tatai Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya épületének energetikai korszerűsítésére is sor került:

• Nyílászáró bontás

• Nyílászáró csere

• Lábazat hőszigetelés

• Padlásfödém hőszigetelése

• Kültéri árnyékoló zsaluzás

• Napelemes rendszer teljes kiépítése (42 db PV panel)

• Villámvédelem korszerűsítése

• Fűtési rendszer korszerűsítése valósult meg.

A beruházás összege bruttó 26.270.016 Ft volt, mely teljes mértékben uniós támogatás.

A pályázat keretében a Tatai Járási Hivatal Földhivatali Osztálya épülete is megújult:

• Nyílászárók bontása

• Nyílászáró felújítás, üvegezés csere

• Nyílászáró csere

• Homlokzat hőszigetelés

• Alulról hűlő födém hőszigetelése

• Magastető hőszigetelése

• Villámvédelmi rendszer korszerűsítése

• Fűtési rendszer korszerűsítése során.

A beruházás összege bruttó 29.208.387 Ft volt, mely szintén teljes mértékben uniós támogatás.

Az átadó ünnepségen Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott elmondta: - országos szinten is fontosak a környezethatékonysági projektek, de a mi megyénkben is jelentős előrelépést sikerült tenni az állami hivatalállomány vonatkozásában.  Kilenc helyszínen zajlanak munkálatok, amelyek minden járást érintenek, s az összes beruházásra elmondható, hogy jelentősen csökkenti az energiaszükségletet, ezt biztosítják az ablak és kazáncserék, a napelemek, és az új homlokzati hőszigetelések is.

Dr. Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár a helyszínen kiemelte: - a beruházásoknak fontos jelentősége van a szemléletformálás terén, amit már kisgyermekkorban érdemes elkezdeni, de a fejlesztéseknek városképi szempontból is van hatásuk, hiszen ha kívülről megújul egy épület, az a helyi Önkormányzat számára is fontos, valamint visszahat az ügyfelekre, akik egy esztétikus környezetbe érkezve intézhetik ügyeiket.

Michl József polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott: - az állam szép példát mutat azzal, hogy a jó gazda gondosságával időt, pénzt és energiát áldoz azokra az épületekre, amelyek a tataiakat szolgálják. A városvezető a tataiak és a kistérségben élők nevében is köszönetet mondott a fejlesztésekért.

Czunyiné dr. Bertalan  Judit digitális tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztos, országgyűlési képviselő a helyszínen elmondta: - a  Tatai járás és a járási rendszer, a kormányablakoknál intézhető ügytípusok és azok számának tekintetében, s abban a rugalmasságban és ügyintézői szemléletváltásban ami megvalósult az elmúlt években, képes beteljesíteni Magyary Zoltán álmát a mintajárásról, és megvalósítja azt a bizalmat, kiegyensúlyozottságot, és kiszámíthatóságot nyújtó államképet, amely az ügyfelek számára szolgáló államként jeleníti meg a kormányzati apparátusrendszert.

A projekt során elvégzett beruházások a jövőben nagymértékben hozzájárulnak a hivatali épületek energiatakarékosságához, az energiafelhasználás racionalizálásához és a megújuló energiafelhasználás fokozásához, ennek eredményeként csökkennek a Kormányhivatal energiaköltségei. Idén márciusig egy komáromi, két tatai, és egy esztergomi helyszínen fejeződött be a kivitelezés.