Önkénteseket keres a Vakok Intézetének tatai telephelye

A Vakok Állami Intézetének Tatai Rehabilitációs telephelyén idén márciustól nyílt lehetőség önkéntesek foglalkoztatására, amitől azt remélik, hogy segítségével nő a kliensek számára kimozdulási lehetőséget jelentő szabadidős programok száma, pl: a séták, a városi rendezvényeken való részvétel, a sporttevékenységek végzése, vagy akár a kirándulások, színház- és koncertlátogatások.

Az intézményen belül is nagy szükségét érzik az önkéntesek jelenlétének, akik beszélgetéssel vagy felolvasással, illetve kézműves foglalkozásokon való közreműködéssel, zeneoktatással, tantárgyi korrepetálással, vagy akár a kert ápolásában való közreműködéssel tudják segíteni az ott folyó munkát, és tartalmasabbá tenni a kliensek szabadidejét. 

Az intézmény fontosnak tart minden kapcsolatteremtési lehetőséget, melyek által integrálódhatnak Tata életének mindennapjaiba, ezzel is elősegítve az ott élők befogadását, későbbi önállósodását. Ilyen fontos kapcsolatteremtési lehetőségnek tekintik az önkéntesek fogadását is, s bíznak abban, hogy ez a tevékenység kölcsönös előnyökkel jár az intézmény és a segíteni vágyó tataiak számára egyaránt. 

Az önkéntesek jelentkezését telefonon vagy e-mailben várják annak megjelölésével, hogy milyen feladatokat és milyen időkeretek között vállalnának szívesen. A jelentkezést követően az érdeklődőket meghívják egy személyes találkozóra, ahol a kölcsönös megismerkedés közben az intézményt, és annak tevékenységeit is bemutatják. Az önkéntesekkel önkéntes szerződést kötnek, mely tartalmazza a vállalt feladat leírását, valamint mindkét fél feladatait és kötelezettségeit. 

Az önkéntes tevékenység megkezdése előtt az önkénteseknek egy ún. érzékenyítő programot szerveznek, melynek során megismerhetik a látássérült emberekkel való kapcsolatteremtés és kommunikáció alapjait, a kísérésük során használatos ún. látó vezető technikát, illetve feltehetik kérdéseiket a velük való bánásmóddal, együttműködéssel kapcsolatban, melyekre szakembereik a gyakorlatban is jól alkalmazható válaszokat adnak. 

Az önkéntes tevékenységet vállaló érdeklődők jelentkezhetnek a +36-34/658-844-es telefonszámon, vagy a nemeth.orsolya@vakokintezete.hu e-mail címen.