Ülésezett Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete

Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete április 26-án tartotta soros ülését a Városháza dísztermében, ahol 24 napirendi pontról döntöttek.

A képviselők, munkájukat rendelet-alkotáshoz kapcsolódó előterjesztések megvitatásával kezdték a 2017. évi költségvetésről, valamint a városi közterület - használat helyi szabályozásáról szóló rendeletek módosításával kapcsolatban. Ezt követően három kérdésben is egyeztettek az Önkormányzat és a rendőrség közötti együttműködés témájában, ezek között szerepelt egy beszámoló a tatai közbiztonság helyzetéről, a Tatai Közös Önkormányzati Hivatal és a Megyei Rendőr-főkapitányság közötti együttműködési megállapodás felülvizsgálata, valamint tájékoztató a térfigyelő kamerarendszer működéséről. A napirendekkel kapcsolatban Michl József, az ülést követő sajtótájékoztatóján elmondta:- az elmúlt évben tovább javult Tata közbiztonsága annak ellenére is, hogy rendőreink folyamatosan részt vesznek a határvédelmi feladatok ellátásában. A polgármester hozzátette: a rendőrséggel való együttműködés területén három kiemelt feladatról is egyeztettek Farkas Gábor r. dandártábornokkal, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság kapitányságvezetőjével, valamint a Tatai Rendőrkapitányság vezetőjével dr. Friedrich Gábor r. ezredessel. A tatai kapitányság épületének felújítása, modernizálása remélhetőleg hamarosan elkezdődhet, s a felújítást az Önkormányzat is támogatni fogja, a tervek szerint annak a teleknek az értékével megegyező pénzösszeggel, amelyet korábban ajánlottak fel egy teljesen új rendőrségi épület felépítésére. Emellett a város továbbra is minél több lakhatási lehetőséget szeretne biztosítani a rendőrségnek az ország más részéből idevezényelt, vagy itt dolgozni kívánó rendőrök számára, valamint szeretnék továbbfejleszteni a térfigyelő kamerarendszert is.

Az ülésen hat napirendi pont is kapcsolódott gazdasági társaságokhoz, ezek között szerepelt a Tatai Városgazda Nonprofit Kft. idei üzleti terve, a Tata és Környéke Turisztikai Egyesület 2016. évi szakmai és pénzügyi beszámolója, valamint a Városgazda Kft. ügyvezető igazgatójának, illetve a Városkapu Zrt. vezérigazgatójának prémiumfeladatai. Utóbbival kapcsolatban Michl József tájékoztatott arról, hogy az önkormányzati cégek vezetői számára minden évben külön feladatokat szoktak meghatározni a megszokott, normál munkafolyamatok mellé, és megköszönte Acsai Zoltánnak valamint Berczelly Attilának azokat a plusz vállalásaikat, melyeket tavaly sikeresen elvégeztek.

A vagyongazdálkodáshoz kapcsolódóan több önkormányzati ingatlanra vonatkozóan született döntés a szerdai ülésen. Közöttük volt a Váralja utca 6. szám alatti épület, a régi rendelőintézet is, melynek tulajdonosi jogait jelenleg az Állami Egészségügyi Ellátó Központ gyakorolja. A képviselők most arról döntöttek, hogy a város - saját kérésére - átveszi az épület vagyonkezelését, s a helyszínen a jövőben helyet biztosít a Kuny Domokos Múzeum irodájának és könyvtárának, emellett továbbra is megtartja a fogászati szakrendeléseket, és a Nevelési Tanácsadó működését. Ezzel az épület egy többfunkciós irodaház-jelleggel működhetne tovább.

A képviselők első olvasatban tárgyalták a tatai helyi járatú buszok menetrendjének módosítására benyújtott előterjesztést is. Michl József a témával kapcsolatban úgy nyilatkozott:- egy komolyabb változtatásra van szükség a városi tömegközlekedés menetrendjében, hiszen az autóbusz hálózatra nagy szükség van, viszont komplexen kell megvizsgálni, hogyan lehet egy a jelenleginél praktikusabb, és olcsóbb menetrendi rendszert kialakítani. Éppen ezért várják azoknak a tataiaknak a leveleit, e-mailjeit, akik a témával kapcsolatban javaslatokkal élnek, vagy véleményüket szeretnék kifejezni, hiszen az új menetrend megalkotása során a buszokat használó tataiak érdekei a legfontosabbak.

A képviselők öt napirendi pontban tárgyaltak pályázatokhoz kapcsolódó előterjesztésekről. Miután megkezdődött a Piarista Rendház felújítása, az épületben, mint a Tatai Közösségi Felsőoktatási Képzési Központban, szeptemberben indul a csecsemő- és kisgyermeknevelő BA képzés. A rendházhoz kapcsolódóan két új pályázatot is szeretnének idén beadni, az egyik egy modern zeneiskola létrehozására vonatkozik, ahol könnyűzenei hangszeres oktatás folyik majd, valamint egy meseközpontot is alapítanának. Mindezek- nyertes pályázatok esetén - jól kiegészítenék azt a tevékenységet, amely az őszi felsőoktatási képzéssel elindul az épületben, egy városi oktatási bázisként működve.

Humánszolgáltatásokhoz kapcsolódóan a képviselők elfogadták a Tata Város Sportkoncepciójában foglalt feladatok végrehajtásának 2017. évi intézkedési tervét. Ebben az évben újdonságként három nagy sporteseménynek is helyet ad majd Tata. Májusban a Városi Sportcsarnokban rendezik az I. Szabó Szonja Para Boccia Emlékversenyt, a Víz, Zene, Virág Fesztiválon kerül sor az Országos Strandröplabda bajnokság első fordulójára, és augusztus 19-én Tata ad otthont egy féltávú Ironman versenynek is.

A testület a napirendi pontok végén véleményezte a Menner Bernát Alapfokú Művészeti Iskola, a Kőkúti Általános Iskola, valamint a Komárom-Esztergom Megyei Óvoda, Általános iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium vezetői tisztségeire beérkezett pályázatokat. Az önkormányzat a zeneiskola kapcsán a jelenlegi megbízott igazgató Robozné Schőnfeld Zsuzsanna, a Kőkúti Iskola kapcsán Kőhalmi Zoltán, a szakiskola kapcsán pedig Szőke Éva pályázatát támogatta. Az igazgatói kinevezésekről nem a város dönt, de a kinevezési folyamat részeként kifejezheti véleményét a pályázatokkal, pályázókkal kapcsolatban.

Áprilisi ülésüket a képviselők a két ülés között történt fontosabb események beszámolójával, és képviselői kérdésekkel zárták. A testület májusban folytatja munkáját.