I. Szabó Szonja ParaKépzőművészeti Biennálé és Para Boccia Emlékverseny Tatán

A Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ), Tata Város Önkormányzata, a Humanitas SE és a Collegium Pannonicum Alapítvány május 12-14-én Tatán az Új Kajakház Ökoturisztikai Központban, valamint a Városi Sportcsarnokban szervezi meg az I. Szabó Szonja ParaKépzőművészeti Biennálét és Para Boccia Emlékversenyt.

A  FODISZ „Több mint sport” szlogenjéhez kapcsolódva, először szerveznek a sportot és művészetet összekapcsoló olyan duális rendezvényt, ahol a két terület egymással karöltve, de önállóan is értékesen mutatkozhat meg. Az esemény fővédnöke: Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, védnöke: Michl József, Tata Város polgármestere.  

Az I. ParaKépzőművészeti Biennálén 40 kiemelkedő, előzsűrizett kép jelenik meg különböző sérültségben érintett alkotóktól, a megnyitón 10 különdíjat is átadnak majd. A kiállítás célja megmutatni a fogyatékkal élők körében rejtőzködő tehetségeket, elismerést adni nekik és példát, értékeket felmutatni az ép társadalom számára. A tárlatot május 12-én 18:00 órakor nyitják meg az Új Kajakház Ökoturisztikai Központban, ahol az alkotásokat június 2-ig látogathatja a közönség.

A kiállítás mellett a hétvégén egy különleges sportesemény is várja az érdeklődőket a Városi Sportcsarnokban, ahol szombaton és vasárnap rendezik a Szabó Szonja Para Boccia Emlékversenyt. A versenyt május 13-án, 9 óra 15 perckor nyitják meg a helyszínen. 

Szabó Szonja, a 2016-ban, 38 évesen elhunyt súlyosan mozgássérült tatai képzőművész saját stílust teremtve alkotott. Tagja volt a Szájjal és Lábbal Festők Nemzetközi Szervezetének. Gyermekként több hazai és nemzetközi díjat nyert. 2013-ban Komárom-Esztergom Megye Príma Díjasa lett. Alapítója és aktív játékosa volt a Tatabányai Humanitás SE Boccia Szakosztályának. Több dobogós helyezése mellett 2011-ben Magyar Bajnok volt.  A szervezők a névnapjához közeli rendezvénnyel kívánnak emléket állítani mindannyiunk számára példaértékű életének.