A helyi ipartestület emlékeiből nyílt kiállítás a várban

A Kuny Domokos Múzeum és a Tatai Helytörténeti Egyesület szervezésében május 10-én nyitották meg a „Tata-Tóvárosi Ipartestület emlékei” című időszaki kiállítást a várban.

Idén a múzeumnak ez a második időszaki kiállítása, amely a jelenleg is működő egyesületek, testületek és a múzeum összefogásával jött létre több mint egy éves közös munka nyomán. A tárlaton olyan tárgyak, dokumentumok, gondolatok jelennek meg, melyek egyrészt még a 60-70-es években lettek összegyűjtve, de találunk olyan emlékeket is, amelyeket az elmúlt évek során sikerült a múzeum munkatársainak felkutatniuk. A kiállítás különlegessége, hogy nagy számban mutat fel jelenleg magántulajdonban lévő darabokat, amelyek csak erre az alkalomra kerültek hozzáférhetővé a nyilvánosság számára.

Dr. Schmidtmayer Richárd, a Kuny Domokos Múzeum megbízott igazgatója a megnyitón köszöntőjében kiemelte, hogy a kiállítás mind létrejöttében, mind pedig témájában jól szimbolizálja a cselekvő közösségeket, azt a lehetőséget mellyel a társadalmi együttműködésnek minden területét be lehet mutatni, ez pedig különösen aktuálissá teszi a tárlatot, hiszen ezekben a napokban tartják a Közösségek Hete rendezvénysorozatot hazánkban.

A tárlaton a különböző iparosokhoz és mesterségekhez kötődő tárgyak, dokumentumok mellett szerepel többek között egy térkép, amely az egykori műhelyek elhelyezkedését mutatja, valamint látható egy válogatás a Tatai Televízió korábbi felvételeiből, amelyek a régi mesterségekről mesélnek.

Dr. Kis Tiborné, a Tatai Helytörténeti Egyesület elnöke felidézve a Tata és környéki iparosság évtizedeit a helyszínen elmondta:- a Tata és Vidéke Ipartestület megalakulásának 130. évfordulóját ünnepeljük idén. A testület jelentősége azért is óriási, mert összefogta az iparosokat, segítette munkájukat, előrejutásukat és továbbképzésüket is.

A kiállítást Michl József nyitotta meg. A polgármester kiemelte: - az iparosok munkájáról megszerzett és bemutatott tudás nem csupán egy történet vagy egy névsor, hanem egy kultúra, amit a helyi és a magyar iparosság hozott létre és tartott meg, ráadásul a kultúrának az a fajta csodája is, ami közösséget teremt, összegyűjtve a szakma mestereit, akik így együtt tudtak életben maradni.

A kiállítást Busa Mónika néprajzos muzeológus mutatta be a közönségnek hangsúlyozva, hogy a tárlaton végighaladva számot vethetünk a saját mindennapjainkkal, azzal, hogyan változott meg az életünk az elmúlt 50-100 évben, mit vesztettünk el, és mennyivel lett könnyebb az életünk, mint elődeinknek.  

A kiállítás megnyitóján közreműködött a Kőkúti Általános Iskola Fazekas utcai Tagintézménye, és a Menner Bernát Alapfokú Művészeti Iskola tanulói. A „Tata-Tóvárosi Ipartestület emlékei” című tárlatot június közepéig látogathatja a közönség.