Közgyűlést tartott az Által-ér Szövetség

A Ferencmajori Pikant Pajta Rendezvényközpontban tartotta éves közgyűlését az Által-ér Szövetség, május 24-én.

A közel 50 tagot számláló szervezet napirendi programjában Michl József elnöki köszöntője után Kiss Sándor mutatta be a találkozó helyszínéül szolgáló Pikant Pajta felújított épületegyüttesét, ezt követte a 2016. évi közhasznúsági jelentés, majd a szövetség 2017. évi költségvetésének elfogadása, végül Dankó Kristóf tervező tartott tájékoztatót a Gerecse Natúrpark bajóti látogatóközpontjáról.

Michl József, a szövetség elnöke a helyszínen elmondta:- egykor önkormányzatok kezdeményezésére indult el az Által-ér Szövetség megalapítása azzal a céllal, hogy az Által-ér és a tatai Öreg-tó megújulhasson, és támogathassák természetes rehabilitációjukat. Tata polgármestere hozzátette: - fontos feladatuk, hogy szavatolják a terület folyamatos biztonságát is, tehát ha bármilyen, a vizet és környezetét érintő szennyezés veszélye áll fenn, akkor segítsék annak elkerülését. Emellett a szövetség az elmúlt években újabb feladatokat is vállalt, például a Gerecse Natúrpark létrehozásával és működtetésével kapcsolatban.

Musicz László szakmai igazgató az elmúlt év értékelésére vonatkozóan úgy nyilatkozott: - elsősorban egy generátor szerepet töltenek be, de a kis költségvetésük ellenére, akárcsak tavaly, a jövőben is szeretnének ott bábáskodni minden olyan kezdeményezésnél, ami a Tatai medence, az Által-ér vízgyűjtőjének környezeti állapotát javítja, az itteni életminőséget jobbá teszi, valamint kapcsolatban áll a környezetvédelemmel és a környezeti neveléssel. 2016 is bizonyította, hogy a szövetség meghatározó szereplője a térségben ezeknek a folyamatoknak, s ebben kívánnak a jövőben még tovább erősödni.

A szervezet tavalyi munkájában komoly szerepet töltött be az Által-ér vízgyűjtő rehabilitáció 2. ütemének előkészítése, a Gerecse Natúrpark szervezése és a bajóti látogatóközpont megvalósítása, a szövetség értékőrző tevékenysége, a Réti 8-as tó rehabilitációjának nyomon követése, az ismeretterjesztés, a környezeti nevelés és a partnerségi feladatok ellátása. A 2017-re vonatkozó tervek és feladatok között kiemelt szerepet kap az Öreg-tó rehabilitáció 2. ütem előkészítésének folytatása, a Gerecse Natúrpark további működtetése és fejlesztése, valamint egy pályázat előkészítése is Tata Város számára. Ez a tatai ramsari területek meglétéből adódóan egy újabb díj elnyerését jelentheti, sikeres pályázat esetén ugyanis Tata elnyerheti a Ramsari Város címet, amely komoly szakmai és nemzetközi presztízzsel bír.