Tatán mutatta be új könyvét Turczi István

A Móricz Zsigmond Városi Könyvtár szervezésében, a Magyary Zoltán Művelődési Központban mutatta be legújabb, „Üresség” című könyvét Turczi István, József Attila, Babérkoszorú és Prima Primissima díjas magyar költő, író, műfordító, szerkesztő, Tata díszpolgára. A könyv, egy személyes történet nyomán született.

Turczi István és Borbély Szilárd szakmai barátsága már több mint másfél évtizede tartott, amikor megmutatta költőtársának az "Üresség" című versopusza első, elkészült részletét. A művet Borbély Szilárd: „Hosszú nap el” című, drámai jambusokban írt, 1993-ban megjelent munkája ihlette. Borbély Szilárd 2014 februárjában tragikus körülmények között elhunyt, s az "Ürességet" végül Turczi István két évvel barátja halála után tudta befejezni, az egész könyvet az ő emlékének ajánlva.

Az író a könyvbemutatón elmondta: - a kiadvány nem a legvidámabb műve, de nem is gyászkönyv, hanem gondolkodás arról: milyen jó, hogy léteznek  barátaink, társaink, akikkel együtt élünk, együtt lélegzünk, közös gondolataink, közös problémáink vannak. Az „Üresség” tele van betűvel, de végül is nem más mint amit az olvasó belegondol, hiszen addig, ameddig el nem olvassák, minden sor üres, de amikor magáévá teszi valaki, akkor megtelve az olvasó személyiségével telített ürességgé válik s azé lesz, aki elolvasta-fogalmazott az író.

A mű egyetlen nagy, négytételes szimfónia, 1100 sor- a szerző lírai fő műve.