Komárom-Esztergom Megye egyéni vállalkozója - Izsáki András kőműves mester

Június 29-én a Megyeháza dísztermében átadták a Megye Gazdaságáért díjakat, azokat a vállalkozásokat elismerve, amelyek az elmúlt évben kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. A díjakat 8 kategóriában ítélték oda. A dr. Szunyogh László szobrászművész által készített bronz emlékplakettet és oklevelet Izsáki András vehette át, mint a megye idei egyéni vállalkozója.

Izsáki András 1945-ben született Tatán, gyerekkorától kezdve kőműves akart lenni, már fiatalon felépítette a tatai vár kicsinyített mását az udvarukon. 1968-ban mestervizsgázott és 1969 óta kisiparos. Néhány évig a volt tatai termelőszövetkezetben építésvezetőként tevékenykedett, aztán ismét önálló lett, s időközben magasépítési technikusi végzettséget szerzett. Főleg családi házak építésével, bővítésével foglalkozik. Az építőipari előírások az 1980-as évek közepéig lehetővé tették, hogy a mestervizsgával rendelkezők tervezhessenek, így sok lakóházat, hétvégi házat tervezett, többek között a saját házát is.

Az 1970-es-80-as években évente akár 8-10 új házat is épített, az Esze Tamás utcában például egy egész házsort. Éppen ezért szinte nincs is olyan utca Tatán, ahol nem dolgozott. Többnyire a városban vállal munkát, esetleg a környező településeken, ismeretségi körében van olyan család, ahol már a harmadik generációnak épít. Szerencsére folyamatosan van munkája, még a gazdasági válság idején is egy évre előre voltak megrendelései, ahogyan jelenleg is. Ennek köszönhetően számtalan épület került ki a keze közül az elmúlt évtizedekben.  A tanuló és mesterképzésben is részt vállalt: 26 tanulót képzett és számos mestervizsgán volt elnök.

A tatai ipartestület és a Komárom-Esztergom Megyei Kézműves Kamara létrehozásában is alapító tag volt, jelenleg a Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kézműves tagozatának építőipari osztályelnöke. Tatán sok szobornak, köztéri műtárgynak az alapzatát ő készítette. Közéleti tevékenységéhez tartozik, hogy a tatai református gyülekezet főgondnoki tisztségét is ellátja. Az utóbbi években sok tatai műemlék-jellegű épületet újított fel, valamint családi házak hőszigetelését végezte. Nagyobb munkái közé tartozik a tatai Református Templom külső felújítása, a Református Gimnázium és a Kenderke Művészeti Iskola bővítése, a Városi Képtár – Gútay Galéria homlokzat felújítása.

Szeretettel gratulálunk a Megye Gazdaságáért díjhoz!