A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Gratulálunk városunk idei kitüntetettjeinek!

Tata Város Önkormányzata és a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt. szervezésében rendeztek városi ünnepséget augusztus 20-án vasárnap, államalapító Szent István királyunk tiszteletére.

18 órától Havassy Bálint plébános mutatott be szentmisét a Szent Kereszt Plébániatemplomban, majd a Kossuth téren ökumenikus kenyéráldás következett.

Michl József a helyszínen ünnepi beszédében elmondta: - Minden ünnep arra való, hogy külső megtisztulásunk és legszebb arcunk megmutatásán túl, a belsőnk is megújuljon, és másnaptól jobb emberek lehessünk, hogy sikerüljön egy kicsit elcsendesedve, életünk kisebb vagy nagyobb kérdéseit újra végiggondolva bensőnkben és tetteinkben is megszépülnünk. Szent István ilyen megújulást hozott magyarságunknak. Első magyar királyunk gondolatait felidézve a városvezető kiemelte: - István intelmeiben szólt az igaz hitéletről, és a türelemről: „Ha becsületet akarsz szerezni királyságodnak, szeresd az igaz hitéletet. Ha hatalmadban akarod tartani lelkedet, türelmes légy…” Michl József kiemelte: -Korunk talán egyik legnagyobb gondja a türelmetlenség, nem most született. A türelem nem a halogatás, nem a lustaság, a nemtörődömség, vagy a döntésképtelenség szinonimája, nem a hibák, bűnök elnézése és elfedése, hanem  az a magas fokú bölcsesség, az az esélyteremtés a változásra s a fejlődésre, amitől én is és a másik is jobbak lehetünk. Jó alkalom Szent István napja arra is, hogy megbocsássunk a hozzánk türelmetleneknek, és mi is bocsánatot kérjünk esetleges türelmetlenségünkért, elhamarkodott kijelentéseinkért. Ez pedig nem gyengeség, hanem az erő megjelenése, az egyik legerősebb erény megélésének az esélye lesz. Köszönet a városunkban élőknek, és a hozzánk látogató barátainknak is a türelmükért- fogalmazott a polgármester.

Ezt követően a Kossuth téren Bencsik János országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet: - Ezen a napon megemlékezünk nemzetünk legnagyobb kovácsmesteréről Istvánról, aki ha kellett imádságos lélekkel, ha kellett, kezében vaspöröllyel értette meg az egymással laza közösségben működő törzsszövetségi vezetőkkel, hogy a Kárpát-medence közepén csak akkor lehet megmaradni, ha az elvétve megnyilvánuló kölcsönös segítségnyújtás és elköteleződés helyére egy jól megtervezett, megszervezett, erős államközösség lép. A képviselő hozzátette:- István király intelmeire tekintve fontos, hogy mindannyiunk életében egyensúlyba kerüljenek a jogok és a kötelességek. Van jogunk véleményt formálni, javaslatokat tenni, de van kötelességünk: a legjobb tudásunk szerint saját magunknak is kivenni a részünket a közösség életéből. Az, hogy Tata városa így fejlődik annak köszönhető, hogy a tataiak és a környékbeli településeken élők képesek arra, hogy az irigykedésen és az egymásnak való iránymutatáson túl elvégezzék a saját dolgukat. De tudnunk kell - emelte ki Bencsik János -, hogy a megmaradásunk csak azon fog múlni, teljesítjük-e a kötelezettségeinket is, a saját magunk által a mások irányába felállított mérce magasságának megfelelően. Ha teljesítjük azt, amit a másiktól elvárunk, egészen biztos, hogy sikeres országban fogunk élni és képesek leszünk arra, hogy azt megtartsuk Szent István intelmei alapján.

A hagyományokhoz híven, az ünnepség részeként idén is átadták a városi kitüntetéseket. Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2017-ben az alábbi kitüntetések adományozásáról döntött:

Tata Város Zsigmond Király Díja kitüntetésben részesítette Horst Arzt-t (a németországi Gerlingen testvérváros polgármester-helyettesét), a magyar-német együttműködés, különösen a Tata és Gerlingen közötti testvérvárosi kapcsolatok elmélyítése érdekében végzett sokrétű tevékenysége elismeréseképpen.

Tata Városáért kitüntetés arany fokozatában részesült:   

-Berczelly Attila (a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt. vezérigazgatója) az általa irányított Tatai Városkapu Közhasznú Zrt. igazi innovátora, Tata város marketing arculatának megálmodója, a turisztikai fejlesztések bővítésében, a testvérvárosi kapcsolatok elmélyítésében tett sokoldalú, kiemelkedő, önzetlen  tevékenységének elismeréseképpen.

- Fekete Gyula (építőmérnök), a Tatai Ipari és Logisztikai Park létrehozásában,  megismertetésében, folyamatos fejlesztésében, a város vízi sport életének kiszélesítésében betöltött tevékenységének elismeréseképpen.

Tata Városáért kitüntetés ezüst fokozatában részesült:                        

- Jenei Márta (a Tatai Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselője), szakterületein végzett magas színvonalú, emberséges tevékenységén túl, kiemelkedő közösségi szerepvállalásainak elismeréseképpen.

- Pap Katalin (a Szociális Alapellátó Intézmény Hajléktalan Szállójának és Nappali Melegedőjének vezetője), a fedél nélküliek gondozása érdekében szakmai elhivatottsággal végzett alázatos, példaértékű tevékenységének elismeréseképpen.

Tata Városáért kitüntetés bronz fokozatában részesült: Szabóné Bottyán Ildikó, (a Kincső zenekar prímása), a népzene megismertetésében, továbbéltetésében, népszerűsítésében végzett önzetlen tevékenysége elismeréseképpen.

A Tata Város  Díszpolgára cím kitüntetésben idén öten részesültek:

-Elsner László (az Aikido Alapítvány technikai vezetője), aki az archaikus harcművészet, az aikido megismertetésével, hazai és nemzetközi szinten végzett oktatásával, népszerűsítésével, terjesztésével hozzájárult Tata város hírnevének öregbítéséhez.

 -Nyilas Leonov Anita (Magyarkanizsai polgármesteri tanácsnok, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács alelnöke), a Tata és Magyarkanizsa közötti testvér-települési kapcsolat sikeres útjára indításában betöltött szerepe, sokirányú munkája elismeréseképpen.

 -Nyisztor Ilona (a moldvai csángó magyarok egyik legismertebb énekese, pedagógus), Tata város hírnevének öregbítéséért, a csángó magyar népdalok megóvásáért, továbbadásáért végzett példamutató tevékenysége elismeréseképpen.

 -Szarka Andrea (a szőgyéni Csongrády Lajos Alapiskola igazgatója és az Iglice Néptáncegyüttes vezetője), a Tata és Szőgyén közötti testvér-települési kapcsolat gazdagításáért végzett kiemelkedő és önzetlen tevékenysége elismeréseképpen.

 -Vígh Gábor (Szőgyén község polgármestere), a Tata és Szőgyén közötti testvér-települési kapcsolatok elmélyítése és kiszélesítése érdekében végzett sokoldalú, önzetlen szervező munkája elismeréseképpen.

Gratulálunk az idei díjazottaknak, munkájukhoz a jövőben jó egészséget, sok sikert kívánunk!

Városunk államalapító Szent István király tiszteletére rendezett ünnepségén közreműködött: Nyisztor Ilona Magyar örökség és Európa Polgári Díjjal kitüntetett csángó népdalénekes tanítványaival, Petrozsényi Eszter színművész, a MH 25. Klapka György Lövészdandár Zenekar, valamint a Kenderke Református Alapfokú Művészeti Iskola és a Pötörke Népművészeti Egyesület növendékei.